Nimipäiviä

Kirsikankukat, nyt jo lakastuneet

Minulla ei ole nimipäivää, joten niitä en ole koskaan viettänyt. Joillakin henkilöilläni niitä sen sijaan on, kuten Siilin kuoleman Oliverilla, jolla sattumalta huomasin eilen olevan nimipäivä. Suunnitteluvaiheessa saatan kerätä tällaisia detaljeja ylös, henkilöiden nimi- ja syntymäpäiviä, vaikka ne eivät tekstissä esiintyisi tai olisi olennaisia. Jälkikäteen en niitä yleensä muista.

Nimien keksiminen on aina ollut minusta mukavaa - joskin välillä vaikeaa - puuhaa. Siilin kuoleman Artun nimi vaihtui todella monta kertaa, mikään nimi ei tuntunut oikein istuvan hänelle. Koska perhe on tarinassa tärkeässä roolissa, halusin myös miettiä, olisiko nimi sellainen, että hänen vanhempansa olisivat antaneet sen hänelle. Hylättyjen lasten kaupungissa päähenkilö Mikko sen sijaan oli alun alkaenkin Mikko.

Ennen selasin paljonkin kalentereita nimiä miettiessäni. En halua antaa henkilöille nimiä, joita esiintyy lähipiirissäni, joten se jo rajaa osan pois. Henkilöt voivat tietysti jäädä myös nimettömiksi, jos se toimii tarinassa, tai  nimen voi keksiä itse. Genrekin voi vaikuttaa.

Suuri suomalainen nimikirja on hauska lähde nimien merkityksille. Minulla on myös Nimipäivättömien nimikirja, jonka sain ystävältä, ja siellä on kaikenlaisia nimiä myös. Hautausmailta voi myös bongata nimiä.

Mistä te löydätte nimet henkilöillenne?

Kommentit

 1. Behind the name on ehdoton suosikkini! Saatan käyttää tuhottoman paljon aikaa kaivamalla sen syövereistä nimeä jollekin kerran tai kaksi esiintyvälle sivuhenkilölle. Koska haluan nimien sointuvan toisiinsa, käytän tietyssä tarinassa vain tietyn alueen nimiä, esimerkiksi ranskalaisia tai puolalaisia. Lisäksi nautin siitä, että nimillä on jokin merkitys, varsinkin, jos se on ristiriidassa hahmon luonteen kanssa. Vaikka lukija ei koskaan saisi tietää nimen merkitystä, se tuo minulle iloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Behind the name -sivua olen tainnut itsekin käyttää! Ja kun nimien taustoja ryhtyy selvittämään, siihen saa kyllä uppoamaan aikaa. :) Minustakin on mukava tietää nimen merkitys, vaikka se ei tarinassa välttämättä tulisikaan ilmi.

   Poista
 2. Kate Monk's Onomastikon (https://tekeli.li/onomastikon/) on ollut mainio lähde roolipelinimiin. Miksipä ei toimisi kirjoissakin, jos haluaa jotakin eksoottisempaa. Roolipeleissä en ole kovin kranttu nimien suhteen, mutta minullekin niiden täytyy tuntua sopivilta.

  Behind the Name on ollut mainio apuväline kirjaston tietopalvelukysymyksiin, joissa kysytään jonkin ulkomaalaisen nimen merkitystä tai etymologiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyypä tutustua Onomastikoniin. Postauksessa unohdin mainita, että käytän myös aika paljon Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu. Se on kätevä, jos tahtoo tutkia nimen yleisyyttä.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!