Worldcon 75 -raporttia


Helsingissä järjestetty Worldcon on takanapäin. Minulle tämä oli ensimmäinen Worldcon koskaan. (Ostin Worldcon-paidan toivoen, että vielä joskus pääsen toiseen Worldconiin!) Ensi vuonna con järjestetään San Joséssa, Kaliforniassa. Jos et päässyt paikalle, tapahtuman youtubesivuilla on osa paneeleista katsottavissa.

Osallistuin kaikkina päivinä, mutta vain keskiviikkona minulla oli vapaata töistä, joten viikko oli aika uuvuttavakin. "Writing a better convention report" workshop jäi minulta väliin, joten seuraavaksi ylipitkä luettelo omasta kokemuksestani.

Keskiviikko 9.8.
 
Tämä oli vapaapäiväni, joten päätin olla paikalla koko päivän. Ohjelmasta olin etukäteen poiminut kiinnostavimmiksi mm. seuraavat (tummennetulla ne, joihin osallistuin):

12:00 Global Pitching Fest
13:00 Invented Mythologie
16:00 Live Tea and Jeopardy
16:00 Fashion in SF
16.00 Minorities for Minorities
18:00 Meet & Greet for Con First Timers
18:00 Creating Effective Dialogue
20:00 Infamous Bad Book Cover Show
21:00 Writers and Artists

Mihin päädyin:

12:00 Academic track session 01: Uses of Fantasy
Tulin tänne kesken kaiken, koska en ehtinyt muuallekaan (ja ovi oli auki, joten uskalsin sisään). Paneelissa käsiteltiin yleisön vastaanottoa ja esiteltiin World Hobbit Project. Parhaiten jäi mieleen puhe anti-fandomista. Vetäjänä oli Irma Hirsjärvi

15:00 Conversion between books, movies and games 
Suoraan sanottuna unohdin käyneeni tässä paneelissa kunnes löysin muistiinpanoni. En enää tiedä miten tänne päädyin, mutta selvisi, että yllättäviä yhdistelmiä on olemassa, mm. kirjasta peliksi ja pelistä kirjaksi. Paneeli oli varmasti lajissaan mainio, keskiviikkona vain tapahtui liikaa että kaikki olisi jäänyt päähäni.

16:00 Fashion in SF
Ainoa etukäteen suunnittelemani ohjelmanumero. Olin tästä etukäteen innoissani, mutta ikävä kyllä sen järjestelyt tökkivät pahasti eikä siinä juuri ehditty aiheeseen.

17:00 Pronouns, who needs gender pronouns?
Täällä olivat puhumassa Cenk Gokce, kunniavieras Johanna Sinisalo, Catherine Lundoff, Kelvin Jackson ja John Chu. Monissa kielissä persoonapronominit ovat sukupuolineutraaleja, kuten suomessa ja turkissa. Paneelissa kävi hyvin ilmi kuinka paljon tämä helpottaa esim. meitä suomeksi kirjoittavia. Toisaalta tämä aiheuttaa konstikkaita tilanteita kääntäessä sellaisiin kieliin, joissa näin ei ole. Mielenkiintoinen paneeli.

18:00 Coffee, pie and murder
Päädyin tänne kaverini kanssa, kun yritimme mennä dialogikirjoittamispaneeliin. Tässä vaiheessa olin jo sillä kannalla, että tämä "vääriin" paneeleihin päätyminen kannattaa ottaa seikkailun kannalta: ehkä minun oli tarkoituskin päätyä niihin. Tämä paljastui Twin Peaks -paneeliksi ja onneksi olimme molemmat katsoneet sitä, minä tosin en ole koskaan nähnyt kaikkia jaksoja, mutta nyt kiinnostuin korjaamaan asian. Täällä ei kuitenkaan liikaa spoilaantunut. Kiva paneeli.

Keskiviikko oli aika kaoottinen ja ruuhkainen enkä tajunnut kuinka aikaisin kannattaisi mennä jonottamaan suosituimpiin ohjelmiin. Bad Book Cover Show oli myöhässä aikataulustaan ja olin siinä vaiheessa sen verran väsynyt, että päätin lähteä kotiin. Vähän ehdin kierrellä myös myyntisalissa.

Worldconin maskotti Ursa

Torstai 10.8.

10:00 In Defense of the Unlikeable Heroine
Panelistit: Thoraiya Dyer, Caroline Hooton, Kameron Hurley, Alex Acks, Neil Williamson

Tämä paneeli kiinnosti, koska olen miettinyt asiaa työn alla olevassa tekstissäni. Mielenkiintoinen paneeli! Panelistit pohtivat kaksoisstandardeja, sitä "korvaako" henkilön kauneus epämiellyttävyyden ja fyysisen viehättävyyden vaatimusta tv:ssä vs. kirjoissa. Puhuttiin myös siitä kuinka hyviä lukijat ovat mielessään valitsemaan "näyttelijöitä".

11:00 Non-binary Representation in Fiction
Heti tämän jälkeen minun piti lähteä, että ehdin iltavuoroon.

Yksi ostoksista
Perjantai 11.8.

Mihin päädyin:

17:00 Future of Doctor Who
18:00 Humour in SF
21:00 Injury Mechanics: A Brief Summary of Hurting People

Doctor Who -jonossa tapasin yhden kaverin, mutta en ehtinyt jäädä pitemmäksi aikaa juttelemaan, kun lähdin metsästämään jonon päätä - se löytyi alakerrasta. Paneelissa keskusteltiin nimensä  mukaisesti sarjan ja Tohtorin tulevaisuudesta, nyt kun Tohtorin seuraava näyttelijä on valittu. Doctor Who -fanina paneeli kiinnosti, mutta jälkikäteen vähän harmittelin, että olisi ehkä sittenkin kannattanut mennä jonottamaan Where Cat is, is Civilization paneeliin, sillä Doctor Whosta puhutaan usein mutta scifi ja kissat -keskustelua en ole aiemmin kuullut.
Kuvassa Ilkka "Kyanor" Niemi ja Asko Metsäpelto
Perjantaina olisin lähtenyt aiemmin kotiin ellei yksi kovasti odottamani paneeli olisi alkanut vasta yhdeksältä:  Injury Mechanics: A Brief Summary of Hurting People. Täällä oli paikalla selvästi paljon kirjoittajia, jotka halusivat oppia kohtelemaan kirjoittamiaan henkilöitään kaltoin! Paneelissa keskustelivat Asko Metsäpelto, Ilkka "Kyanor" Niemi ja Kim Hokkanen. Aika loppui harmillisesti kesken juuri kun oltiin pääsemässä erikoisiin tapoihin tuottaa tuskaa henkilöille (esim. painovoimakuolema). Paneeli oli sekä humoristinen että asiapitoinen (lue: paljon tilastoja).

Launtai 12.8

Lauantaina lähdin coniin heti kun pääsin töistä. Olin vähän ylioptinen sen suhteen, että voisin ehtiä Martinin signeeraustilaisuuteen, mutta näin hänet vain kaukaa.
Mihin päädyin: 

17.00 Annihilation Book-to-Film (Jeff Vandermeer)
Tunnustan: suuntasin tänne ihan vain siksi, että siellä oli Jeff Vandermeer. Olen ihastunut Wonderbookiin ja halusin nähdä kirjailijan livenä. Hän olikin ehkä yksi parhaista puhujista conissa! Vaikka suurin osa esityksestä minulla menikin siihen, että yritin ymmärtää, mistä puhuttiin. Kun ruudulla alkoi pyöriä kuvia jäniksistä, albiinoalligaattoreista, majakoista, pöllöistä ja ihmisen muotoisista kasveista, olin todella pihalla.

18:00 On the Care and Feeding of Secondary Characters
Mukana: Mur Lafferty, Carrie Patel, Diana ben-Aaron, Professor Fiona Moore, Teresa Nielsen Hayden
Hyvä paneeli, jossa keskusteltiin miten kirjoittaa parempia sivuhenkilöitä.

19:30 Masquerade
Tänne en aikonut ensin mennä, mutta kun näin ikkunoista yhtäkkiä hurjasti salamoita, taipuvia puita ja vettä, ajattelin että parempi jäädä sisälle. Ja kannatti! En ole koskaan ollut tällaisessa tapahtumassa ja siellä oli hienoja pukuja ja hauskoja esityksiä, joissa yllättäen oli paljon kalevalapainotusta.
Olin jättänyt takkini töihin (en tiedä mikä älynväläys se oli), mutta onneksi myrsky katosi naamiaisten aikana ja pääsin hakemaan takkini ja kotiin kastumatta.
Lisäksi kiertelin myyntipöytiä ja Creator's alleyta.
Myrskyn jälkeen
Sunnuntai 13.8.

Sunnuntaina minusta tuntui, että en enää yksinkertaisesti pääse sängystä ylös. Tuntui kuin ekstrapainovoima olisi vetänyt solujani sänkyyn kiinni. Päätin skipata suosiolla kymmeneltä alkavat ohjelmat ja sain itseni Messukeskukseen yhdeksitoista. Onneksi raahasin luuni paikalle, sillä sunnuntaille riitti vielä kiinnostavaa ohjelmaa!

Giti Chandra
11:00 Systems of Magical Healing
12:00 Young Adult Fantasy Writing in India
14:00 Best YA of 2010s
15.00 What Science Fiction Gets Wrong About... My Profession

Systems of the Magical Healing oli hyvin inspiroiva ja kiva paneeli, jossa olivat puhumassa Robin Hobb, Jo Lindsay Walton, Adrian Tchaikovsky, Mark Tompkins ja Debra Jess. Täällä puhuttiin paljon taikuudella parantamisen rajoituksista. Suurin osa panelisteista oli sitä mieltä, että taikuudella parantaminen on mielenkiintoisinta silloin kun se ei ole täydellistä. Walton oli eri mieltä ja sanoi jotakin sellaista, että jos taikuudella parantamista alkaa rajoittaa se on sama kuin heidän nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä. Heti kotiin päästyäni kirjoitin yhden kohtauksen paneelin ajatusten innoittamana.

Vielä kiinnostavampi ohjelma oli kuitenkin Giti Chandran esiintyminen, jossa hän kertoi kirjoittamisestaan ja sen haasteista, että oli ensimmäinen intialainen ya-fantasiakirjoittaja,  mutta ei halunnut että hänet leimataan vain sellaiseksi. Hän kertoi haasteista kustannustoimittajansa kanssa, joka ei ollut tottunut editoimaan ya-fantasiaa. Giti Chandra kertoi, että suuri osa intialaisista lapsista kasvatetaan brittiläisen kirjallisuuden pariin, ja kustannustoimittajakin perusteli haluamiaan muutoksia jatkuvasti Harry Potterilla tyyliin "Harry Potterissa ei ole tällaista, joten älä sinäkään tee näin kirjassa" jne. Harmi kyllä kuuntelemassa oli todella vähän ihmisiä, mikä oli ihme, kun kaikkialla muualla ihmisiä oli yli äyräiden.

Yritin etsiä hänen kirjaansa The Fang of Summoning ostaakseni, mutta en löytänyt sitä, vaikka sen olisi pitänyt olla myynnissä. Sen sijaan päädyin puolalaisten fandomaktiivien pöytään. (Heillä muuten on todella paljon erilaisia coneja! Ja Harry Potter -roolipeli aidossa puolalaisessa linnassa kuulosti todella kiehtovalta.)

Best of ya -paneelista sai paljon kirjavinkkejä, jotka menevät lukulistalleni. Suomalaisista kirjailijoista mukana oli Elina Pitkäkangas, muut osallistujat olivat Anna Jackson, Sebastien de Castell, Peadar Ó Guilí ja moderaattori Katie.

Ihan viimeiseksi menin kuuntelemaan mitä kaikkea scifissä tehdään väärin kun kuvataan erilaisia ammatteja. Puhumassa olivat mm. fyysikko ja infektiolääkäri, joka huomautti, että House on hänen mielestään täyttä spekulatiivista fiktiota. Kiinnostava paneeli tämäkin, mutta tässä vaiheessa olin jo niin väsynyt, että meinasin koko ajan haukotella!

Summa summarun: Oli mahtavaa päästä Worldconiin! Hugojen näkeminen jäi minulta väliin, mutta kaikenlaista muuta tuli nähtyä. Luennoille ja paneeleille oli varattu liian pienet tilat ja käytävillä oli ahdasta, mutta onneksi tiloja hankittiin lisää loppupäiviksi. Muutama asia jonka opin: ei kannata yrittää mennä peräkkäisiin paneeleihin, koska a) et välttämättä pääse sisään b) jos pääset et ehdi syömään etkä juomaan. Ja jos näet jotain kivaa, jonka haluat ostaa, osta se, koska seuraavana päivänä, kun tulet ostamaan sitä, se on loppuunmyyty.
Shoppailtua kuitenkin tuli, muun muassa alla oleva lohikäärmekoru.


Kommentit

 1. Oli aika extreme suoritus olla sekä töissä, että conissa.

  In Defense of the Unlikeable Heroine - täällä olin minäkin.

  On the Care and Feeding of Secondary Characters - tätä mietin kovasti myös itse, mutta päädyin arabian fiction -paneeliin.

  Conin ehkä ärsyttävin ongelma oli sama kuin kirjamessuilla, eli kaikki mitä itseä kiinnostaa oli päällekkäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli ehkä hiukan liiankin extremeä. Muutamista paneeleista minulla ei ole edes kunnon muistikuvia, yksi niistä oli tuo On the Care and Feeding of Secondary Characters. Onneksi tein sieltä muistiinpanoja, mielenkiintoisinta oli ehkä huomio sivuhenkilöiden suhteesta toisiinsa ja onko sitä.

   Paljon kiinnostavaa oli tosiaan päällekäin ja toinen harmillinen asia mielestäni oli se, että kaikki ohjelmat olivat 45 minuuttia - eihän se riitä kuin pintaraapaisuun, kun aikaa yleensä jätettiin myös kysymyksille.

   Poista
 2. Miten olet vielä hengissä??? Menin yhtenä päivänä neljään paneeliin ja se oli ihan maksimi. Hurja suoritus kyllä, ei voi kuin nostaa hattua! :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että tämän kestää, kun tuskin tulee Worldconiin mentyä toista kertaa ainakaan ihan lähitulevaisuudessa. :D Mutta olisi kyllä pitänyt jättää enemmän taukoja, että ehtii kunnolla syödä!

   Poista
 3. Tuo 45 minuuttia tuntui tosiaan kovin lyhyeltä ajalta, varsinkin kiinnostavammissa paneeleissa. Niissä, joiden kohdalla jo haukotutti, tuntui aika yhtä pitkältä kuin aikoinaan koulussa :D Monta ohjelmakohtaa jäi näkemättä päällekkäisyyksien ja jonojen takia, mutta kylläpä oli kiinnostavaa ohjelmaa tarjolla! Ja tuo mainitsemasi Humor in SF muuttui hauskasti pitkäksi listaksi lukusuosituksia, kun yleisöllä oli kysymysten sijaan tarjottavana pikemminkin omia huumorilla silattuja SF suosikkejaan. Mutta huh, töihin yhdistettynä tämä oli kyllä varmasti rankka tapahtuma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se tuntui lyhyeltä monissa paneeleissa, mutta parissa aika tuntui taas matelevan. Suurin osa oli kyllä hyvin kiinnostavia. Aika on kyllä suhteellista! Huumori-paneelin kyselyosuus oli tosiaan vähän poikkeava, sieltä sai kyllä monia tosi kiinnostavan oloisia vinkkejä. :) Minulla vain oli välillä vähän vaikeuksia saada selvää nimistä, joten osa meni ikävä kyllä ohi.

   Poista
 4. Hi, I found this by chance on the internet! Thank you so much for putting me into your blog and for the nice things about my presentation :)
  I'm sorry you didn't find the books - they were there at the Indie Authors table, and I had a book signing as well - I wish you had come. Anyway, the books are available on various online stores including amazon. Please do try and get hold of them - I would love to know what you think. Especially as I am in the process of finishing the last book of the trilogy, I would appreciate a good critique.

  Cheers,
  Giti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi, thank you for your comment, I really think your presentation was very interesting! :) I was in a quite hurry when I tried to find the books, couldn't somehow found the indie authors table at all. But I´ll try to buy them from online stores! Have a good time with writing!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!