Kirjatraileri ja sen tekemisestä

Hylättyjen lasten kaupunki julkaistiin viime keväänä, mutta vasta kesällä aloin vakavasti harkita kirjatrailerin tekoa. Ajattelin, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja aloitin projektin heinäkuussa.

Suunnittelua

Ihan aluksi päätin tutustua erilaisiin kirjatrailereihin, koska minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta niiden tekemisestä. Kirjatrailereita löytyy jonkin verran sekä kirjailijoiden itsensä että kirjavinkkaajien tekeminä. Etsin videoita youtubesta ja lisäksi tsekkasin joitakin lempikirjojani ja katsoin, onko niistä olemassa traileria. Keskustelin kaverin kanssa, millainen olisi hyvä traileri.

Espoon kaupunginkirjaston lastenkirjastotyön blogista löytyy Kirjatrailerin tekijän työkalupakki. Se on tarkoitettu Applen ohjelmilla tekeville, joten minulle siitä ei niiltä osin ollut hyötyä, mutta muuten siellä on hyviä perusvinkkejä.

Seuraavaksi selailin omaa kirjaani ja mietin, mitä kohtia sieltä ottaisin. Lopulta päädyin siihen, että en ota ihan tarkkoja lainauksia. Piirsin paperille suunnitelman, johon merkkasin ruutu ruudulta mitä haluan traileriin. Loppujen lopuksi hylkäsin ekan suunnitelman, jota väkersin pari viikkoa. Ajatuksenani oli tehdä piirrosanimaatio, mutta tajusin, että se oli minulle liian vaikeaa, ja päädyin käyttämään valokuvia ja tekstiä.

Videon editointi

Luin muiden kokemuksia ja näin että Windows Movie Makerilla oli tehty hyviä trailereita. Ajattelin, että se riittäisi tarpeisiini. Tässä kohtasin ensimmäisen suuren vastoinkäymisen: Windows Movie Makeria ei löydy Windows seiskasta eikä Windows kympistä. Sitä ei myöskään voi ladata kumpaankaan, koska Windows on lopettanut sen tukemisen. Ilmeisesti ihmiset ovat silti onnistuneet saamaan sen koneilleen, mutta minä en onnistunut siinä millään konstilla.

Ei kun etsimään toista ohjelmaa. Videonmuokkausohjelmia on paljon, joitakin ilmaisia myös. Ikävä kyllä mikään ei toiminut ikivanhalla pöytäkoneellani. Lopulta siirryin läppärille (minusta on sittenkin tullut läppäri-ihminen). Senkin kanssa oli ongelmia, sillä monelle ohjelmalle näyttö oli liian pieni. Tässä vaiheessa olin jo melkein valmis luovuttamaan. Lopulta päädyin käyttämään Vegasin Movie Studiota. Se toimi! Latasin kokeiluversion, sillä en halunnut maksaa ohjelmasta ennen kuin tiedän millainen se on. Kokeiluversio antoi deadlinen: valmista piti tulla kuukaudessa. Opettelin käyttämään sitä youtube-videoiden kanssa.

Kuvat

Kuvat etsin Unsplashista. Siellä on todella paljon kauniita kuvia - niitä saa muokata jos haluaa ja käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Edes kuvaajan nimeä ei tarvitse mainita, mutta minusta on hyvä antaa valokuvaajille krediittiä lopputeksteissä.

Kirjan kuvituksistani otin pari höyhenen kuvaa, joita käytin valokuvien lisäksi. Niiden muokkaamiseen käytin Gimpiä.

Musiikki ja äänet

Soundbiblesta löytyy äänitehosteita, joita saa käyttää vapaasti. Ilmaista musiikkiakin on tarjolla jonkin verran, mutta sellaista, mitä saa käyttää vapaasti mainos- ja videokäyttöön, on vähemmän, mutta esimerkiksi Free Music Archivesta voi etsiä musiikkia. Löysin sitä kautta instrumentaalimusiikkia videon loppuun.

Videon teko oli hauskaa, mutta vei aikaa, varsinkin kun en ole koskaan aiemmin tehnyt sellaista. Jokainen asia piti opetella alusta alkaen, vaikka videosta tulikin aika simppeli. Päätin pitää videon melko lyhyenä, noin minuutin mittaisena. Yllättäen kaikkein vaikeinta oli minusta lopputekstien lisääminen! En olisi onnistunut videon teossa ilman erään perheenjäsen apua, joten kiitos hänelle.

Niin ja itse traileri on tässä:



Trailerin musiikki löytyy osoitteesta http://audionautix.com/.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!