Tuusulajärven kulttuurimaisemissa

Tämä sunnuntai kului Tuusulajärven kansallisromanttisen taitelijayhteisön alueella. Yhteisö syntyi 1900-luvun alussa, kun joukko taiteilijoita asettui alueelle. Helsingistä paikalle pääsee kätevästi junalla, joskin kävelyä kertyy, jos on jalkaisin liikkeellä. Ensimmäisenä kohteena oli Ainola.

Ainola oli Jean ja Aino Sibeliuksen koti, joka toimii nyt kotimuseona. Sibeliukset muuttivat sinne 1904 ja se on säilytetty sellaisena kuin se oli heidän eläessään. Taloon kuuluu myös suuri puutarha, jonne heidät on haudattu.

Ainolan astiakaappi
Ainola

Seuraavana suuntana oli Ahola, kirjailija Juhani Ahon ja taiteilija Venny Soldan- Brofeldtin entinen koti. Ahola ei ole samalla tavalla säilynyt entisellään kuin Ainola. Sitä on käytetty moneen tarkoitukseen pariskunnan muutettua sieltä pois 1911. Nykyään se toimii museona. Pariskunnan elämästä kertoo valokuvanäyttely ja kuunneltavana on haastatteluja ja tekstejä.

Juhani Ahon Siihen aikaan kun isä lampun osti - novelli seinällä

Viimeisenä kohteena oli Halosenniemi, taiteilija Pekka Halosen ateljeekoti. Se on entisöity entiseen asuunsa. Se toimii taidemuseona. Sisällä on paljon Halosen omien taulujen lisäksi hänen taiteilijaystäviensä tauluja. Sisällä ei saanut kuvata, mutta ulkoakin rakennus on melko huikea:


Halosenniemi on luonnonsuojelualue. Rannassa on saunarakennus ja vesi kimalsi kauniisti. Halosenniemessä olen vieraillut kerran aiemminkin, mutta siitä on vuosikausia.


Lopuksi vielä kävimme kahvilla Kallio-Kuninkalan kesäkahvilassa.


Oma suosikkini näistä oli ehkä Ainola. Oli kyllä ihanaa kulkea näissä maisemissa! Sääkin suosi. Suosittelen kaikille, jotka paikalle pääsevät. Matkan varrelta mukaan tarttui mansikkateetä, joka on mukavan makeaa.

Kommentit

Viime aikojen suosituimmat postaukset

Tavoitteita vuodelle 2019

Etenee, etenee kuin etana

Kirjoittajan dna