Titanic Love Stories

Gill Paul: Titanic Love Stories. True stories of 13 honeymoon couples who sailed on the Titanic.
Ivy Press 2011
192 s.


Luen aika vähän kokonaisia tietokirjoja muuten vain, mutta tämä kirja tuli suorastaan ahmaistua. Jostain syystä Titanic-aiheena on kiehtonut minua lapsesta saakka, vaikka en osaa selittää, miksi. Kaikki varmasti tietävät Titanicin tarinan: Huhtikuussa 1912 neitsytmatkallaan jäävuoreen törmännyt uppoamaton laiva vajosi neljän kilometrin syvyyteen vieden mukanaan 1500 matkustajaa.

Pelastusveneitä ei ollut kaikille matkustajille, koska ensimmäisen luokan matkustajille haluttiin enemmän kävelytilaa kannella. Nekin pelastusveneet, jotka saatiin laskettua, täytettiin korkeintaan puolilleen. Luotto laivaan oli ilmeisesti niin suuri, että jäävuorivaroituksistakaan ei välitetty eikä vauhtia hidastettu.

Titanic lovestories nimensä mukaisesti kertoo kolmentoista laivalla mukana olleen hääparin tarinan. Suuri osa näistä tarinoista on ensimmäisen luokan rikkaiden matkustajien tarinoita, mutta joitakin toisen ja kolmannen luokan pariskuntia on myös mukana. Ensimmäisen luokan matkustajista on varmaankin eniten jäänyt kirjoituksia jäljelle; monet heistä olivat aikansa seurapiirijulkkiksia ja seurattuja lehdistössä. Mukana ovat muun muassa miljonäärisuvun John Jacob Astor ja hänen vaimonsa Madelaine Astor. Yksi hääpareista oli kahden vuoden häämatkalla (!).

Kirja on kirjoitettu hyvin ja välillä unohdin lukevani tietokirjaa. Mukana on paljon faktalaatikoita ja kuvia ja vaikka Titanic ei kiinnostaisikaan, se tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen tuon ajan ihmisten elämään. Itse yllätyin siitä, että melkein kaikki hääparit tuntuivat käyneen ensin Egyptissä katsomassa pyramideja, mutta se varmaankin on ollut suosittua kaikkien niiden keskuudessa, joilla siihen on ollut varaa.

Toisaalta, vaikka kirja olikin hyvin kiinnostava, on se kamalan surullinen, ja kaikkien tarinat päättyvät melko samalla tavalla, joten jos ei tahdo lukea surullisia rakkaustarinoita, ei kannata tarttua tähän kirjaan.

Kommentit