Tuula Kallioniemi: Risteys

En hirveästi ole esitellyt täällä kirjoja viime aikoina, mutta tämä kirja oli minusta niin ihana, että haluan nostaa sitä esille. Risteys (Otava 2016) on nopeasti luettu pieni kirja, novellikokoelma, jonka novellit liittyvät kuitenkin toisiinsa.


Tässä kirjassa on paljon angstia ja kurjuutta, mutta silti se oli juuri sellainen kirja, jota tarvitsin tähän hiukan stressaantuneeseen mielentilaani. Kuulostaako ristiriitaiselta? Ehkä normaalisti pitäisin enemmän kirjoista, joissa opettavaisuus on rivien välissä, mutta tässä se on ihanan selkeästi esillä. Yhteiskunnassamme tuntuvat vallitsevan niin kovat arvot ja ihmisiä mitataan hyödyllisyyden kantilta ja raha tuntuu pyörittävän kaikkea, että minusta oli mukavan virkistävää lukea kirja, joka ottaa vahvasti kantaa vääryyttä vastaan.

Kirjan alussa kulmakunnan kovis 13-vuotias Mika ajaa varastetulla skootterilla kolarin ja vajoaa koomaan. Kuoleman kynnyksellä hän saa mahdollisuuden parantaa tapansa ja ryhtyy suojelusenkeliksi ja puuttuu vääryyksiin: kiusaamiseen, väkivaltaan, halveksuntaan. Ymmärrystäkin löytyy. Ehkä eniten pidin novellista Ihmisroska. Valitettavan usein huono-osaisuutta pidetään ihmisen omana "valintana". Miksi kukaan sellaisen valinnan tekisi? Ja vaikka joku olisikin syypää omaan onnettomuuteensa, mikä oikeus ihmisillä on nimitellä toisia ihmisroskiksi. Lyhyeen kirjaan mahtuu paljon sanomaa ja se on kuitenkin sen verran helppolukuinen, että varmasti sopii myös esimerkiksi vähemmän lukeneille nuorille. Kansikuvakin on hieno!

Kommentit

Viime aikojen suosituimmat postaukset

Työ, elämä, kirjoittaminen ja työelämä

2018

Tavoitteita vuodelle 2019