Sanojen voimaa

Kallion kirjasto kannusti Agricolan ja suomen kielen päivänä ihmisiä kuvittelemaan kauneimman mahdollisen tarinan vain neljällä sanalla. Huomasin sen vasta tänään ja pakahduin. Kuinka kauniita tarinoita ihmiset saivat mahtumaan vain neljään sanaan. Neljään sanaan mahtuu kokonainen tarina, joskus jopa koko elämä. Alku, keskikohta, loppu. Kokonainen juoni. Ja niin paljon kauneutta. Tarinoita voi lukea mm. täällä. Ehdoton suosikkini tuolla julkaistuista tarinoista on "Että maailmassa olisi rauha!" Kosketti.

Omassa tekstissäni on tällä hetkellä 31627 sanaa ja hetken mietin, että minkä ihmeen takia. Miksi kirjoittaa romaaneja, kun tarinan voisi kertoa neljällä sanalla! Jos osaisi. Tässä onkin haaste: entä jos teidän pitäisi tehdä kässäristänne neljän sanan versio, millainen se olisi?

Kommentit

 1. Oi, olisipa mennyt minultakin ihan ohi ilman sinua! Upeita tarinoita.

  Pakkohan Routamielestä oli heti vääntää: Erämaassa, rakkaudessa, pojasta mieheksi.
  Jostain syystä tarvitsin tämän kertomiseen 372 sivua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hienoja, jotkut oli niin hienoja että mykistivät.

   Oi, hienosti taipuu Routamielikin neljään sanaan! Minäkin väänsin Siilin kuolemasta: "Poika ja nuoruus, siilikin." Tähänkin käytin melkein kolmesataa sivua.

   Minulla on tulossa olevan kirjan lisäksi meneillään keskeneräinen ikuisuusprojekti, joka ei tunnu taipuvan mitenkään neljään sanaan. Ehkä se on merkki siitä, että tarinan juoni ei toimi tai että juonta ei sekasotkussa ole ollenkaan.

   Poista
  2. Osuva Siili!

   Hmm, olisikohan tosiaan niin, että tuo toimii kaavana. Jos tarinaa ei saa mahtumaan neljään sanaan, on se liian monimutkainen/sekava/jotain. Täytyy pitää mielessä. Seuraava tekstini on: "Höyryssä kurjuus, ei, tulevaisuus". Ehkä tuota täytyy vielä hioa.

   Poista
 2. Postauksesi oli hyvin inspiroiva! Kirjoitin samantien paperille kässäreideni keskeiset ajatukset neljässä sanassa. Mutta kadotin paperin mystisesti, ehkä se lähti maailmalle ilman minua? XD

  Suomen kieleen tällainen minimalistinen haaste sopii kyllä loistavasti. Ja jos sallitaan vielä runomainen tunnelmointi asemoinnilla ja välimerkeillä, tulee varmasti hienoja kokonaisuuksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Jopas on ollut katoava paperi. Ehkä se mykistyi itsestään niin, että lähti lentoon.

   Välimerkeillä voi saada tarinaan vielä lisää merkityksiä todellakin. Ei pidä aliarvioida pilkun paikkaa!

   Poista
  2. Missä on muuten Siilin tiivistys???

   Poista
  3. Tuollahan se on, kommentissa numero kaksi. :)

   Poista
 3. Hei Lukutoukka

  Kiitos kauniista sanoista (vaikka niitä onkin enemmän kuin neljä ;) )! Jaettiin blogisi: https://www.facebook.com/kirjastokallio/posts/1023751807704975

  Yt. Janne / Kallion kirjasto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos teille! Tarinoimaan kannustamista täytyy kannattaa. ;)

   Poista
 4. Hauska idea! Bloggasinkin aiheesta, mutta minun tiivistelmäni: Lautturi - Tuonelan lautturi tapaa tytön. Marrasyöt - Kiviä, kuolleet nousevat merestä
  ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja tiivistelmiä! Romaanin saa tosiaan mahtumaan neljään sanaan. (Toki romaaneissa on se ongelma, että ne eivät aina pääty onnellisesti, mikä taisi olla Kallion alkuperäinen idea. ;D)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!