Pieni kirja pienestä kuolemasta

Kitty Crowther:
Lilla Döden hälsar på 
(alk. La Visite De Petite Mort)
Ruotsintanut: Gun-Britt Sundström 
28 s. Berghs.

Minulle suositeltiin yksi päivä tätä kirjaa. Miten merkillinen kirja se onkaan! Ensin vähän mietin, että miten tällainen on kirjoitettu lapsille, mutta sitten muistutin itseäni, ettei lapsia pidä aliarvioida eikä kirjoja voi kieltää heiltä vain siksi, että niissä käsitellään kuolemaa. Joka tapauksessa tässä oli mielestäni yksi parhaimmista käsittelyistä vähän aikaa. Varoitus: seuraavassa tulee juonipaljastuksia.

Kirjassa pikku Kuolema käy hakemassa kuolevia mukaansa. Kuolevat pelkäävät ja itkevät. Kuolema vie heitä lämmittelemään takan ääreen, mutta tämä pelottaa kuolevia vain lisää, koska liekit nähdessään he luulevat joutuneensa helvettiin.

Yhtenä päivänä Kuolema hakee lapsen, joka on Kuoleman nähdessään iloinen. Se on ennenkuulumatonta, mutta lapsi on iloinen, koska on ollut pitkään sairas ja kipeä. Lapsi opettaa Kuoleman leikkimään! Ja palaa tämän luokse enkelinä ja yhdessä he jatkavat kuolevien saattamista matkaan, mutta enää ihmiset eivät pelkää heitä, koska kuolema ei ole yksin.

Varmastikin tämä kirja on joidenkin mielestä vähän radikaali, mutta minusta tämä oli viehättävä kaikessa kummallisuudessaan. Ja loppu oli onnellinen, kai, tavallaan.

Suosittelen kaikille joilta sujuu toinen kotimainen, kirjaa ei ikävä kyllä ole suomennettu. Crowtherin muissa kuvakirjoissa seikkailevat mm. jumala ja näkymätön ystävä, mutta mielestäni ne eivät vedä vertoja tälle kirjalle.

Kommentit

 1. Kuulostaa samantyyppiseltä kuin Duck, death and the tulip -kuvakirja (tai oikeasti se on saksalaista alkuperää, ei englanninkielistä): https://en.wikipedia.org/wiki/Duck,_Death_and_the_Tulip

  Minulla on tuo Ankka&Kuolema&Tulppaani ja se on myös lastenkirja, joka kertoo kuolemasta ja mitään ei kaunistella. Ja kuvat eivät ole erityisen kaunisteltuja myöskään: kuolemalla on pääkallopää, eikä se ole erityisen kaunis. Kirja kuitenkin on aika kaunis, ja lohdullinenkin ja varmasti hyvä niin lapsille kuin aikuisille. Googlen kuvahaulla löytyy näköjään melkein koko kirja kuvina, jos kiinnostaa kurkata piirrosjälkeä.

  VastaaPoista
 2. Tutustun tuohon, kiitos vinkistä! Ihan kuin olisin kuullut joskus. Tässäkään kuvitus ei ole erityisen kaunisteltua, muissakaan kirjailijan kirjoissa ei näytä olevan.

  VastaaPoista
 3. Suloisenoloinen kirja! Pidän juuri tällaisistä lasten kirjoista, jotka uskaltavat puhua todella synkistäkin asioista. Olisin varmasti tykännyt tästä lapsena (jotain tämäntyylisiä taisin lukeakin). :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo, sinä tykkäisit tästä melko varmasti!
   Me kuuluttiin johonkin kirjakerhoon, josta joka kuukausi tuli jokin kuvakirja. Harmi kun en kunnolla muista, että mitä kaikkea siinä tuli!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!

Viime aikojen suosituimmat postaukset

Työ, elämä, kirjoittaminen ja työelämä

2018

Tavoitteita vuodelle 2019