Joulukalenteri: 7.12.2015

Arundhati Roy: Joutavuuksien jumala
(The God of small things)
WSOY 1997
384 s. Suom. Hanna Tarkka

Joutavuuksien jumala on hengästyttävä kuvaus Keralassa asuvasta intialaisesta suvusta. Pääosissa ovat Rahel ja Esthappen, kaksoset, ja heidän lapsuudenkokemuksensa.

Kieli on niin kaunista, että se melkein läkähdyttää, ja kaikki yksityiskohdat on kuvattu niin, että kaiken melkein maistaa ja haistaa. Juuri pienissä yksityiskohdissa on tarinan lumo ja vetävyys ja julmuus. Kuinka pienet asiat muodostavat suuria kokonaisuuksia ja voivat tuhota elämiä. Tarinassa on vahvasti läsnä Intian yhteiskunnan ongelmat, kuten kastijako. Myös kommunismi ja Intian tuomaskristillisten elämä on läsnä.


Arundhati Roy (s. 1961) on intialainen kirjailija ja kansalaisaktivisti. Joutavuuksien jumala voitti 1997 Booker-palkinnon ja on toistaiseksi Royn ainut romaani.

Kommentit

 1. Tämän lukemista olen myös miettinyt, mutta pelkään että hautaudun yksityiskohtien juoksuhiekkaan enkä pääse enää eteenpäin.. ei ehkä hitaan lukijan unelma? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä ei ehkä ole hitaan lukijan unelma. Ei mitään nopeaa luettavaa! Minun piti lukea tämä kahdesti ennen kuin tajusin monia juttuja yksityiskohtien tulvan alta. (Tämä oli pääsykoekirja.)

   Poista
 2. Nimi on tuttu, mutta muuta havaintoa minulla ei tästä kirjasta ole. Pitääkin tutustua joskus tarkemmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sellainen kutina, että voisit ihastua kirjan kieleen.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!