Joulukalenteri: 12.12.2015(EDIT: Joulukalenterin ajoittaminen ei näköjään ihan onnistunut, tämän kirjan piti tulla vasta huomenna, mutta mennään sitten tässä järjestyksessä ja tänään vilahtanut luukku tulee uudelleen julki huomenna.)

Väinö Linna: Tuntematon sotilas
Suur-Seura 1977

Parhaat sotakirjat ovat sodanvastaisia. Väinö Linna (1920 – 1992) kirjoittaa todella elävästi. Tämä kirja oli hukassa kirjahyllystäni monta vuotta, mutta viime vuonna löysin sattumalta antikvariaatista juuri samanlaisen painoksen kuin mikä minulla oli. Surullinen kirjahan tämä on, mutta ei täysin toivoton. Elokuvasta en ikinä samalla tavalla ole ollut kiinnostunut.

Linna suunnitteli Tuntemattomasta sotilaasta kolmeosaista, mutta taloudellinen pakko ajoi hänet julkaisemaan kirjan yhdessä osassa. Kirja ei tunnetusti saanut pelkkää kiitosta osakseen ilmestyessään. Matti Kurjensaari on kirjoittanut, että Linnalle esitettiin samanlaisia korkeitten ihanteiden vaatimusta kuin Juhani Aholle esitettiin Papin rouvasta, että kriitikoiden mukaan Linnan olisi "pitänyt kirjoittaa tietynlainen kirja tietynlaisista sotilaista eikä lainkaan sitä, mikä on syntynyt sisäisestä luomispakosta". (Painoksen jälkisanat.)

Kommentit

Viime aikojen suosituimmat postaukset

Tavoitteita vuodelle 2019

Etenee, etenee kuin etana

Kirjoittajan dna