Lauantaita

Käpälä-keskustelun innoittamana kirjoitin runon, jonka joka sanassa esiintyi ä. Se oli ihan hyödyllinen kirjoitusharjoitus. Muuten viikon kirjoittaminen on keskittynyt lähinnä erilaisten hakemusten rustailuun.

Tässä viime aikojen uutisia ja maailman tilaa mietiskellessä olen ajatellut kaikenlaista. Kuten sitä kuinka paljon ympäristö vaikuttaa kirjoittamiseen. (Tämä postaus voi sisältää off topic- juttua, skipatkaa vapaasti.) Totta kai se vaikuttaa paljon, ainahan kirjat jotenkin ovat aikansa kuva (varsinkin dystopiat!), mutta miten se on vaikuttanut omaan kirjoittamiseeni? Jos mietin 90-luvun lamaa, en muista siitä mitään kovin ihmeellistä. Ei monillakaan lapsilla ollut paremmasta tietoa. Totta kai monilla meni hyvinkin, mutta monille se, että ympärillä oli työttömyyttä ja köyhyyttä oli ihan normaalia. Lukeminen oli myös hyvä harrastus, koska se oli ilmainen. Toivottavasti se myös pysyy sellaisena.

Koulussa meillä oli seitsemän vuotta vanhoja koulukirjoja, jotka oli selattu ja käytetty niin moneen kertaan ja niin monen oppilaan toimesta, että muistan teipanneeni koulukirjojani kasaan, että kirja pysyisi jotenkuten koossa.  Opettajamme kertoi meille tarinoita nousukaudesta: oli kuulemma joskus ollut niin paljon rahaa, että kaikki oppilaat saivat mielin määrin ilmaisia kyniä, pyyhkäreitä ja vihkoja. Meille jaettiin huolellisesti jokaiselle yksi lyijykynä ja yksi pyyhekumi lukuvuodeksi. En tiedä jaetaanko niitäkään enää.

Kaikki varhaisimmat tekstini käsittelivät jotenkin köyhempiä tyyppejä. Se ei ollut mikään pääteema, mutta päähenkilöni laskivat penninsä tarkkaan. Suurin osa teksteistäni oli myös realismia, lapsena kirjoittamiani Harry Potter - ja TSH -kopioita lukuun ottamatta, mutta niissäkään henkilöt eivät olleet kovin menestyneitä. Jossain vaiheessa kyllästyin ja päätin kirjoittaa jostakin muusta. Kirjoittaminen kuitenkin on itselleni aina myös ollut eskapismia.

Miten teillä: kuinka paljon ajankohtaiset aiheet vaikuttavat teksteihinne ja teemoihin, vai vaikuttaako?

Ps. Lainasin kirjastosta Maresin, sillä haluan päästä vähän paremmin kärryille uusista nuortenkirjoista. (Tiedän, että se ilmestyi jo viime vuonna mutta uusi minulle kuitenkin.) Yöpöydällä on kyllä ennen sitä pari muutakin kirjaa.

Kommentit

 1. Tämä on hirveän kiinnostava aihe! Elän kuitenkin liiaksi pääni sisällä, jotta voisin samaistua tähän. Tai siis, kyllähän teksteihin välillä eksyy jotain ajankohtaista, mutta se ei ole tietoista. Useinmiten tekstini käsittelevät hahmojen sisäisiä juttuja enemmän kuin jotain kollektiivista kokemusta.

  Tai ehkä en vain hahmota tätä omassa kirjoittamisessani? Omaa teemaa voi olla aika hankala hahmottaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä on kiinnostava aihe! Luulen että itselläni ajankohtaisuus ja ympärillä tapahtuvat asiat ovat vaikuttaneet enemmän kuin ehkä olen ymmärtänytkään. Olin jo lapsena ehkä hiukan epänormaalin kiinnostunut uutisista jne.

   Totta, omaa teemaa ei välttämättä itse osaa hahmottaa kuin vasta jälkikäteen.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!