Käpälä - sanojen kauneudesta


Minusta käpälä on todella kaunis sana. Olen miettinyt, onko muita sanoja, jotka ä-kirjaimesta huolimatta kuulostavat kauniilta. Äätä ei yleisesti pidetä kovin kauniina äänteenä, oletan. Toisaalta Agricolan juhlavuoden kunniaksi järjestetyssä kilpailussa suomen kielen kauneimmaksi sanaksi valittiin äiti. Mutta ehkä se onkin poikkeus, ainakin ainut äällinen sana kymmenen eniten ääniä saaneen joukossa.

Kämmen on aika kiva. Ääretönkin. Äärettömyys. Mutta ei sekään yllä käpälän tasolle. Ehkä pidän käpälästä vain koska kissoilla on käpälät ja pidän kissoista.

Hämärä on myös kaunis sana. Kyllähän näitä alkaa löytyä, kun miettii. Ö-kirjain onkin vaikeampi. Ensimmäisenä tulee mieleen yö. Varsinkin yyn kanssa ö toimii. Yötön yö. Höyhen.

Sanojen pohtiminen on aina yhtä mielenkiintoista. Viime kuun Hesarin Kuukausiliitteessä oli mielenkiintoinen artikkeli kielistä. Siinä kerrottiin, että niissä kielissä, missä ei käytetä sanoja "oikea" ja "vasen", ihmisillä on parempi suuntavaisto. (Artikkelissa ei kerrottu, mitä kieliä nämä ovat, mutta ilmeisesti esimerkiksi sambali on sellainen.) Joissakin kielissä ei ole kaikkia värien sanoja, esimerkiksi sanaa "oranssi". Jos jollekin ei ole sanaa, näkeekö sitä?

Kommentit

 1. Jossain australialaisessa aboriginaalikielessä muistaakseni käytetään ilmansuuntia ilmaisemaan sijaintia, joten puhujan pitää koko ajan olla tietoinen missä on pohjoinen. Ei paha :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, luoskelin lisää asiasta ja tosiaan ilmansuunnilla korvataan tällöin oikea, vasen, eteen ja taakse. Mutta ainakin joissakin keskusteluissa sanottiin, että suuntavaisto ei kuitenkaan vieraassa ympäristössä niin hyvin toimi eli jos henkilö muuttaa pois kotiseudultaan, ilmansuunnat eivät välttämättä heti ole hallussa. Mutta kiehtova aihe! Näin sitä huomaa, ettei ole tajunnut kuinka todella erilaisia kielet voivat.

   Poista
 2. Mietin noita kauniita ä-sanoja juuri yhtenä päivänä, koska hämärä on niin kaunis sana. Ja tosiaan käpälä on aika ihana myös. Toisaalta kännykkä on kauhea sana. Mitähän muita kauniita ä-sanoja olisi? Ämyri ei ehkä ole kaunis sana, mutta jotenkin hieno. Jäkälä-sanassa on myös minusta jotain tunnelmallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kännykkä ei ole kovin kaunis sana, mutta pidän siitä, koska se on varsin kekseliäs. Usein kyllä tulee käytettyä sanaa "puhelin" sen tilalla. Ämyri kuulostaa voimakkaalta sanalta. Ei ruma, mutta ei kauneinkaan. Jäkälä! Jäkälä on ihana. Sehän on melkein kuin käpälä.

   Poista
 3. Onpas vaikea keksiä ä-sanoja. Etenkin kauniita.

  Ääneti on minusta kaunis. Käskeä suhisee kivasti kielen päällä. Käki on hauska. Ja kätkeä on kans kiva!

  No, nythän niitä sitten tuli useita heti mieleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kätkeä on muuten tosi kiva nyt kun sanoit. Käskeä suhisee hauskasti, mutta sen merkitys vähän vähentää sen kauneutta.

   Yllättävän paljon näitä on jo löytynyt. :)

   Poista
 4. Mielenkiintoista! Muistaakseni jostain sademetsästä oli löydetty heimo, jolla ei ollut sanaa sininen, eivätkä he nähneet sinistä ollenkaan. Se oli heille yksi vihreä muiden joukossa. Se tukisi sitä, että jos jollekin ei ole sanaa, sitä 'ei ole olemassa'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sininen puuttui jostain paljon yleisemmästäkin kielestä, mutta en muista mikä se oli. Näitä on kai tutkittu myös niin, että on tutkittu vanhoja maalauksia tms. Joissakin kulttuureissa on maalattu taivas vihreäksi, mikä tukisi sitä, että sanan puuttuessa jollekin värille, sitä ei tavallaan nähdäkään.

   Poista
  2. Japanissahan sinisen ja vihreän värin välille ei ole tehty suurta eroa, ne saattavat meidän näkokulmastamme mennä välillä hassusti ristiin.

   Sanallistamisen merkitystä on kiva miettiä. Etenkin fantasiaa kirjoittaessa on herkullista keksiä sanoja asioille, joita ei "oikeassa" maailmassa esiinny. Joskus tuntuu siltä, että sanan ympärille kasvaa vankempi totuus.

   Poista
  3. Kiitos kommentista, J. S. - japanihan se oli!

   Joo, sanojen keksiminen on mukavaa puuhaa. Itse huvittelen joskus keksimällä sanoja, jotka "kuulostavat" suomelta, mutta eivät oikeasti tarkoita mitään... ellen anna niille tarkoitusta.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!