Kirjoittajameemi

Tämä meemi on alun perin Anna Hallavan blogista. Kun ei tässä kovin ihmeellisiä kuulumisia ole, ajattelin tarttua tähän. Jonkun samantapaisen olen joskus täyttänyt, mutta en aikoihin. Ainakin myös Kultaisessa maljassa ja Yö kuin meri -blogissa on vastailtu kysymyksiin. :)

Missä kirjoitat yleensä?

Kirjoitan yleensä pöytäkoneella kirjoituspöydän ääressä. Pöytä ei ole suuren suuri, mutta siinä on erillinen näppäintaso ja sain vähän aikaa sitten raivattua lisätilaa ostamalla minilampun entisen suuren pöytälampun tilalle. En pidä siitä, että pöydällä on liikaa tavaraa, joten yritän pöytää kirjoituspöydän siistinä. Tällä hetkellä siinä on (näytön ja kaiuttimen lisäksi) kynäteline (jonka virkaa toimittaa jostain arvonnasta saatu True Blood -muki), kalenteri, lompakko, laskin, rakkaimpien korujen pieni korurasia ja "aarrearkku", jossa on inspiroivia lappusia kirjalliseen angstiin. Löytyy myös pari norsua. No nyt tämä kyllä kuulostaa siltä kuin pöytä olisi täynnä tavaraa. *raivaa laskimen pois* Vieressä on pikkupöytä, jolla on skanneri ja tulostin.

Miten kirjoitat käsikirjoituksen ensimmäisen version?

Vaihtelevasti. Yleensä kirjoitan ensin alun ja sitten lopun ja sitten kirjoitan väliin joko lineaarisesti tai epälineaarisesti lukuja. Joka tapauksessa kirjoitan yleensä aina luvun kerrallaan. Korjailen lukuja aina välillä, en kirjoita koko kässäriä ekalla kerralla ilman että yhtään editoisin välillä. En ole pitkään aikaan kirjoittanut kokonaan uutta käsikirjoitusta, koska etenen vanhojenkin kanssa kuin etana, mutta ehkäpä marraskuun nanossa!

Millaiset olosuhteet johtavat sinulla parhaan tekstin syntymiseen? 


Öiset olosuhteet! Kirjoitan käytännössä hyvin harvoin ennen klo 19. Yleensä inspiraatio iskee klo 23... Se, että ympärillä on siistiä, auttaa myös. Jos ei ole, alan sijaistekemisenä siivota. Vaikka keskellä yötä (tietenkin tavalla, joka ei häiritse naapureita). Suhteellisen stressitön olotila auttaa.

Millaisia kirjoitusvälineitä käytät (eli tietokone, käsin kirjoittaminen, joku tietty kynä jne)? 

Kirjoitan pöytäkoneella, joskus harvoin tabletilla (esim. junassa, jos olen matkustamassa johonkin tai jostain muusta syystä ei ole pääsyä tietokoneelle.) Sillä kirjoittaminen ei ole kovin käyttäjäystävällistä. Olen ladannut siihen sinänsä kivan kirjoitusohjelman: siinä ei voi lainkaan säätää asetuksia, fontteja ym. joten tulee keskityttyä pakosta olennaiseen. Sillä ei voi tehdä muuta kuin kirjoittaa. Viimeksi taisin kirjoittaa sillä kun sain yöllisen idean ja muistikirja oli jossakin ja tabletti oli kätevästi käden ulottuvilla.

Muuten käytän Wordia, mikä on minulle toiminut oikein hyvin.

Minulla on kasa muistikirjoja, joihin saatan joskus kirjoittaa käsin pieniä kohtauksia tai dialogeja, jotka tulevat mieleen. Käy myös muihin muistiinpanoihin, kunhan ne liittyvät jotenkin kirjallisuuteen. Käytän Pentelin ja Pilotin kyniä (ja kyniä jotka sattuvat olemaan lähistöllä). Japanilaiset tekevät hyviä kyniä!

Oikeasti käytän näistä lähinnä kahta päällimmäistä.
Keittokomeron pöydän ääressä en kirjoita oikeastaan koskaan. Saatan kyllä lukea siinä useinkin ja harrastaa muita kirjoittamiseen liittyviä aktiviteettejä, kuten piirtämistä.

TSI-valopöytä. Näyttää hirveältä mutta toimii.

Mistä saat aiheesi?

Sen kun tietäisin, pyytäisin niitä useammin! Jotenkin niitä vain joskus on päässä, tiedätte ehkä tunteen. Lehdistä tulee ideoita mieleen joskus ja muiden kirjoittajien kanssa jutellessa voi inspiroitua ja ajatuksia vaihtaessa voi tulla uusi idea tai aihe mieleen.

Montako kertaa työstät käsikirjoitusta?

Miljoona kertaa.

Mikä osa käsikirjoituksesta on sinusta vaikein?   

Keskikohta. Alku ja loppu ovat yleensä helppoja, vaikka saattavat nekin mennä uusiksi. Joskus loppuluku ei olekaan loppu vaan toiseksi viimeinen luku.

Kommentit

 1. Tuokin on muuten niin tuttua, että kirjoituspöydän pitää olla siisti kun alkaa kirjoittaa. Juuri äsken oli pakko siivota vähän ja laittaa irtotavarat siisteihin pinoihin ennen kuin aloittaa illan kirjoitusurakan. Toisinaan pitää myös imuroida jos lattialla tuntuu muruja tai tiskata tiskit. Ja pedata sänky siistimmin jos peitto on mennyt huonosti. Ainakin koti on pysynyt järjestyksessä kirjoittamisen aloittamisen jälkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vähintään tavaroiden täytyy olla siisteissä pinoissa. En siedä myöskään lattialla lojuvia asioita. Tiskaaminen on sellainen, mistä en pidä lainkaan, ja koska kirjoituspöydältä ei näe tiskejä, niin niihin into ei meinaisi riittää, mutta pakko yrittää. :D Kirjoittaminen kyllä minullakin auttaa siisteyteen, koska sitä tekee kirjoittamista vältellessäkin.

   Poista
 2. On aina rauhoittavaa, että jotkut muutkin työstävät käsikirjoitusta miljoona kertaa. :-D

  Minulla ei ole tuota kirjoituspöydä siisteyden tarvetta. Harmi, koska kotonani olisi varmasti paljon siistimpää, jos tarvitsisin sitä kirjoittamiseen. Tosin se on osittain tottumiskysymys. Nykyisessä asunnossani on keskimäärin siistimpää kuin edellisessä, koska tilaa on enemmän, joten kirjoituspöydän rojuläjät alkavat helpommin häiritä. Ehkä minunkin olisi pitänyt hankkia tosi pieni kirjoituspöytä, jotta siihen ei mahtuisi muuta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta olen sitä mieltä, että kirjoittamisen saa kyllä priorisoida siivoamisen edelle. En tosiaankaan pese uunia tai ikkunoita ihan hirvittävän usein, sen ajan voi käyttää parempiin harrastuksiin. :D

   Joo, miljoonalta kerralta tämä ainakin joskus tuntuu!

   Poista
  2. Vähintäänkin se on sama juttu kuin miksi yliopistossa puhutaan (tai ainakin puhuttiin minun aikoinani) n:nnen vuoden opiskelijoista. Jossain vaiheessa ei vain enää osaa laskea.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!