Spefimeemi

Nappasin tämän kyselyhaasteen Vaarnan blogista joskus aiemmin, ja hän taas oli löytänyt sen Calendulan blogista. Halusin pitkästä aikaa vastailla johonkin tällaiseen, joten tässä omia vastauksiani. :)

1. Minkä sf/f/h -kirjan luit viimeksi?

Taisin lukea viimeksi Anu Holopaisen Ihon alaiset.

2. Mikä oli viimeinen sf/f/h -kirja, jota et saanut luettua loppuun asti ja miksi?

Mats Strandbergin ja Sara B. Elfgrenin Piiri jäi kesken. Ja George R. R. Martinin Game of Thrones. En tiedä kumpi jäi kesken ensin. Kummassakaan kirjassa ei ollut sinänsä vikaa, ne vain... jäivät. Joidenkin muiden kirjojen jalkoihin. Joten vakuutan itselleni, että tartun näihin vielä ja luen ne loppuun osana kirjahyllyni lukemattomien kirjojen lukuprojektia. Miksi uusia, kiehtovia kirjoja tulee koko ajan vastaan, kun omakin hylly pursuilee? Ja miksi en voi olla kahmimatta kirjoja kirpputoreilta tai alelaareista? Puhumattakaan kirjastosta.

3. Mikä oli viimeisin sf/f/h -kirja, josta pidit, mutta josta muut eivät pitäneet (esim. suuri yleisö ei siitä pahemmin välittänyt tai sai huonon vastaanoton kirjabloggaajilta tai kriitikoilta).

Vaikea kysymys! En ilmeisesti ole lukenut mitään, mikä olisi enemmistöltä saanut huonon vastaanoton ja josta olisin itse pitänyt. Torey Haydenin Sähkökissasta itse tykkäsin todella paljon, mutta se on jakanut mielipiteitä. Haydenin yhdysvaltalainen kustantaja ei edes suostunut kustantamaan sitä. Se julkaistiin ensin muissa maissa. (Kirjaa on jonkinlainen realismin ja fantasiamaailman sekoitus.)

4. Mikä oli viimeisin sf/f/h -kirja, josta et pitänyt, mutta josta muut pitivät.

En pitänyt Stephen Kingin Christine, tappaja-autosta oikeastaan lainkaan, vaikka olen pitänyt monista Kingin kirjoista. Tästä on kyllä jo aikaa, mutta muuta en nyt heti keksinyt.

5. Kuinka pitkään yleensä luet yhdeltä istumalta?

Ehkä puoli tuntia tai tunnin.

6. Mitä luet juuri nyt?

Supermarsu lentää Intiaan.
 
7. Oletko pitänyt siitä tähän mennessä?
Olen, se on toki suunnattu huomattavasti itseäni nuoremmille, mutta se on hulvaton. Uppoaa varmasti lapsiin täysillä, kun tämän ikäinenkin jaksaa huvittua.

8. Kuinka kauan siitä on, kun ostit nyt lukemasi kirjan?

En ostanut sitä. Sain sen lahjaksi.

9. Mikä oli viimeisin paperinen sf/f/h -kirja, jonka ostit?

Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää ja Surkeiden sattumusten sarjan Ankean alun ostin viimeksi kierrätyskeskuksesta.

10. Mikä sf/f/h -alalaji miellyttää sinua eniten ja miksi?
Ehkä jonkinlainen nykyaikaan sijoittuva spefi/fantasia. Niin kuin potterit ja Helena Wariksen Vuori. Onko tämä alalaji?

11. Mikä sf/f/h -alalaji miellyttää sinua vähiten ja miksi?

Hc scifi. Korkealentoinen fysiikka ja metafysiikka ja mitä kaikkea näitä on menevät yli ymmärrykseni. Arvostan kyllä kirjoittajia, jotka taitavat lajin!

12. Mikä on lempilukulaitteesi?
Lasketaanko paperikirja?

13. Mikä on viimeinen ostamasi e-kirja?
En ole koskaan ostanut e-kirjaa. En itse asiassa usko, että tällä menolla koskaan pääsen e-kirjojen ostamiseen asti. Hyllyssäni on tällä hetkellä 43 lukematonta fyysistäkin kirjaa.

14. Luetko vain saman formaatin kirjoja (joko vain e-kirjoja tai vain paperikirjoja)?

Luen vain paperikirjoja. Sähköisessä muodossa olen lukenut joitakin novellijulkaisuja. Minulla ei ole e-kirjanlukulaitetta ja itseni ympäröiminen vielä yhdellä elektronisella laitteella ei houkuttele. (Olen kyllä kokeillut e-kirjanlukulaitetta.) Lukulaitteet eivät ole kovin ekologisiakaan. Eipä toisaalta tämä konekaan, jolla tätä blogitekstiä naputtelen, mikään ympäristöystävällisyyden riemuvoitto ole, ja tablettia tulee käytetty muiden tekstien lukemiseen...

15. Luetko e-kirjat aina samalla laitteella (esim. lukulaite, kännykkä, tabletti)?
En tosiaan tällä hetkellä lue e-kirjoja, mutta kännykkäni on ainakin liian epälykäs, että sillä voisi lukea mitään tekstiviestiä kummempaa, joten ainakaan sitä en käyttäisi. :D

Kommentit

 1. Moderniin aikaan ja kaupunkiympäristöön sijoittuva fantasia voisi olla urbaania fantasiaa. En ole kuitenkaan satavarma näistä, genrelokerot ovat hankalia! Jonkinlainen uuskumma jne sopisi varmaan myös Vuoreen.

  Voi Piiri on yhä lukematta! Miksei kirjavuoreni koskaan pienene!!! ;;__;;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urbaani fantasia! Sitä termiä hain, mutta se katosi päästäni, kiitos. Lukiessa genremäärittelyllä ei ole väliä, jos kirja vetää mukaansa, mutta jos pitää osata kertoa, kun joku kysyy, niin päätä voi joutua vaivaamaan.

   Luin Piiristä alun ja se vaikutti sellaiselta, mistä sinä melko varmasti pitäisit. Toivottavasti kirjavuoresi (ja minun!) pienentyisi. Kirjathan eivät (onneksi) maailmasta lopu.

   Poista
 2. Piiri oli minusta tosi hyvä! Mutta aina vain ei ole kaikkien kirjojen aika. Suosittelen sitä kyllä. :-)

  Walter Moers on ihana. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että se on, ja kirjamessuilla tai Finnconissa kuuntelin kirjailijoitten haastattelun, ja kirja on mielenkiintoisen oloinen. Joskus vain muut kirjat kiilaavat ohi, mutta ehkäpä tänä vuonna, osana oman kirjahyllyn lukuprojektiani. :)

   Niin on!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!

Viime aikojen suosituimmat postaukset

Tavoitteita vuodelle 2019

Etenee, etenee kuin etana

Kirjoittajan dna