K, D, K, C, U, T

Tein itselleni kaavan editoimiseen.

Oma kirjoittamiseni tuntuu tällä hetkellä hiukan päämäärättömältä: olenko menossa jotakin kohti? En tiedä, ehkä en. Jotakin olen raapustanut muistikirjaan ja keskittynyt kirjoittamaan pseudotieteellisiä pätkiä. Kirjoittaminen on keskittynyt öihin ja myöhäisiin iltoihin, päivisin on pitänyt yrittää tehdä jotain järkevää.

Kaava on tässä:

1. Kill your darlings.
2. Deletoi. Puolet.
3. Kill your darlings. Uudestaan. Koska et kuitenkaan raskinut tappaa kaikkia ekalla kerralla.
4. Check your darlings. (Ne, jotka kaikesta huolimatta jäivät henkiin.)
5. Uusiksikirjoita.
6. Toista kohtia neljä ja viisi kunnes olet tyytyväinen. Jos et ole tyytyväinen, et todennäköisesti ole valmis.

Ikävä kyllä näistä kohdista ei saanut kovin helposti lausuttavaa lyhennettä.

PS. Muistin pitkästä aikaa Takasivun olemassaolon ja päivitin sitä vähän.

Toivottavasti viikonloppunne on ollut mukava!

Graffittisilmiä.

Kommentit

 1. Olen hirveän huono tappamaan darlingseja. Samoin deletoimaan puolet. No, jotain edistystä kaikilla editointikierroksilla on varmaan tapahtunut, koska luulen että ainakin puolet tekstistä on kokonaan uutta.

  Hieno kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on sellainen kaava, jonka olen huomannut toimivan itselleni - en usko, että kaikille esim. puolen tekstistä deletointi toimii tai on välttämätöntä. Itse vain kirjoitan kauheasti kaikkea turhaa, joka on minusta hauskaa tai kivaa, mutta ei mitenkään tarpeellista. Myöskään ihan kaikkien darlingsien ei tarvi kuolla, koska ne voi olla juuri niitä, jotka tekee tekstistä sinun tekstisi. :)

   Kiitos, vähän tuli häiritsevästi tuo rako tuohon, mutta graffitti oli hieno. Se on muuten Tampereelta. Siellä oli jotenkin hienompia graffitteja kuin täällä Helsingissä (toisaalta täällä ei kai saa luvallisesti niitä mihinkään tehdä?).

   Poista
  2. Luulen vain, että minunkin tekstissäni deletointi tekisi terää. Toisaalta se taitaa vain tapahtua vähitellen muutaman kierroksen aikana. Mutta on kyllä hyvä säästää vanhat versiot, välillä huomaa että tekstin aiempi versio oli sittenkin parempi kuin jokin mukamas merkityksellisempi uusi kohtaus jonka yritti kirjoittaa. ;-)

   Kai Helsingissäkin saa luvallisesti joihinkin paikkoihin tehdä, olen ainakin mielestäni nähnyt joillain juna-asemilla yms. Mutta paikat ovat varmaan aika harvakseltaan. Muistan Ranskassa nähneeni välillä tosi hienoa seinätaidetta joka on ihan luvallisesti ja tarkoituksella taloja kaunistamassa, pidin siitä.

   Poista
  3. Vähitellen deletoiminen ja tiivistäminen sitä mukaa kun editoi on myös pätevä tapa. Teen sitä uusiksi kirjoittaessani, mutta rankalla kädellä deletoiminen on yleensä se, jolla saan raakaversion jonkinlaiseen tolkkuun. Esim. tällä viikolla deletoin kokonaisen luvun. Sen tehtyäni ihmettelin, miksen ollut poistanut sitä jo aiemmin. Kukaan ei tule sitä kaipaamaan.

   Edelliset versiot minäkin säästän ja kaikki poistetut kohtaukset löytyvät omasta kansiostaan, jos niihin haluaa palata. Joskus niinkin käy, että eka ratkaisu olikin paras. :)

   Muistin vain, että täällä oli joku nollatoleranssikampaja joku vuosi sitten (?) mutta tänään kävellessäni näin hienoja graffitteja joissain työmaa-aidoissa, ne olivat varmaan luvallisia kans. (Luvattomat ovat usein hätäisen näköisiä töhryjä.) Suomessa voisi kyllä olla enemmän oikeaa katutaidetta.

   Poista
 2. Kustannustoimittaja on imho ainut oikeasti tehokas kultasten tappaja. Itse sitä luulee vain olevansa näppärä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kädessä varmastikin. Mutta kultasten nirhaamisessa voi aina opetella paremmaksi - tarvitaan vain julmaa otetta niitä kohtaan. Vaikka tekee kipeää.

   Poista
 3. Pätevä kaava! Tästä voisi tehdä itselleen huoneentaulun.;D

  Darlingsien tappaminen on kyllä vaarallista, entä jos koelukijat jäävät itkemään niiden perään (*yskii*sinä*yskii*)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaava on vapaasti käytettävissä. :D

   Ymmärrän. Vaara on todellinen. Joku (khöm) voi ylikiintyä asioihin...

   Poista
 4. Mahtava kaava! Hmm.. olen jokseenkin noudattanut tätä (jos uusiksikirjoittamiseen saa sisältyä kymmeniätuhansia uusia sanoja ;) ). Joka tapauksessa tällä pääsee pitkälle. Vaikkei ottaisi ihan kirjaimellisesti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, uusiksikirjoittamiseen voi sisältyä joko lukujen kirjoittamista uusiksi tai kokonaan uusia sanoja/lukuja/kappaleita tms. Minustakin tällä pääsee pitkälle! :) Vaikka soveltaa aina voi eikä kirjaimellisesti tarvitse ottaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!

Viime aikojen suosituimmat postaukset

Tavoitteita vuodelle 2019

Etenee, etenee kuin etana

Kirjoittajan dna