Ihon alaiset

Anu Holopaisen Ihon alaiset (Karisto 2015, lainasin kirjastosta)katkaisi pahimman luokan lukujumini. Luin kirjan yhdessä päivässä. Ei kirja tosin tiiliskivi ole, vaan 202 sivua, mutta jos kieli ei olisi ollut sujuvaa ja tarina koukuttava, tuskin sitä olisi tullut luettua näin vauhdilla, ja koska kirja teki vaikutuksen, haluan postata siitä.

Koukuttava kirja on. Heti ensimmäiseltä sivulta. Ihon alaiset sijoittuu jonnekin tulevaisuuteen tarkemmin määrittelemättömään aikaan, jossa kauneusleikkaukset ja muut vartalonmuokkaukset ovat arkipäivää, normi. "Luomut" ovat vähemmistössä ja heidän korjaamaton ulkonäkönsä vaikeuttaa niin työ- kuin opiskelupaikankin saamista.

Jara haikailee pakkomielteisesti muokkauksista, mutta ei vielä alaikäisenä niihin pääse. Inka ei ole muokannut itseään, mutta ei ole varma etteikö tulevaisuudessa voisi jotain tehdä. Matias taas on muokkauksia vastustava aktivisti. Lisäksi kirjassa ääneen pääsee PlastikPrinsess, jonka blogista ja sen saamista kommenteista kirjassa on otteita. Postaukset ja kommentit olivat todella uskottavan tuntuisia; voisin hyvin kuvitella blogin olevan oikeasti olemassa. Niin hyvin siinä tavoitetaan sekä täysin kritiikitön ihailu että nettivihakommentit.

Lisäksi Holopaisen kirjassa on chattikeskusteluja, tositv-pätkiä ja useampi kertoja, joista osa on minämuodossa ja osa ei, aikamuodotkin vaihtelevat. Romaanin muoto ei siis ole tyypillisin, mutta siitä huolimatta juoneen on helppo päästä kiinni. Kirjan maailmassa kauneusmuokkaukset ovat menneet äärimmäisyyksiin asti ja ne koskettavat kaikkia kirjan henkilöitä. Henkilöihin ei ehdi kamalasti kiintyä, mikä oikeastaan on hyvä loppuratkaisun kannalta. Kirja saa ajattelemaan ulkonäköpaineita ja vaatimuksia ja sen antama kuva tulevaisuudesta on pelottava. Kirjan voi tulkita olevan pinnallisuutta ja muokkauksia vastaan, mutta se ei kuitenkaan ole mustavalkoinen vaan molemmat osapuolet saavat sanoa sanansa. Jossain kohtaa mietin, eikö henkilöillä ole mitään muuta elämässään kuin muokkaukset tai niiden vastustaminen - kaikki heidän elämässään pyöri niiden ympärillä. Toisaalta, jos jokin asia on pakkomielle, ei päähän varmastikaan silloin muuta ajateltavaa mahdu. Kaikki ovat ihon alaisia, jollakin tavalla.

Ihon alaiset on luokiteltu nuortenkirjaksi, mutta ihan perinteinen nuortenkirja se ei ole. Huumoria kirjassa ei juurikaan ole vaan se on melko vakava. Ehdottomasti myös aikuisille sopivaa luettavaa.

Kommentit

 1. Olen samaa mieltä kuin sinäkin, että koukuttava kirja! Minusta juuri kirjan erikoinen rakenne (chattikeskustelut jne) tekivät siitä mukavasti luettavan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkäsin rakenteesta. Se ei kuitenkaan ollut liian rikkonainen vaan erityyliset kohdat rytmittivät sopivasti lukemista. :)

   Poista
 2. Totta, tämä kirja todella imaisi mukaansa. Minäkin luin sen parissa päivässä ja olisin varmasti lukenut nopeammin, ellei yksi viikonloppureissu olisi tullut väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihana lukea tekstiä, joka tarraa näin nopeasti mukaansa. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!

Viime aikojen suosituimmat postaukset

Tavoitteita vuodelle 2019

Etenee, etenee kuin etana

Kirjoittajan dna