Finnconia II

Edellisessä postauksessa käsittelin lauantain paneeleita. Nyt on sunnuntain vuoro.

Lauantain Finnconin jälkeisten juhlinnan jälkeen seuraavana aamuna pääsimme kuin pääsimmekin kuitenkin suhteellisen ajoissa paikalle uudestaan. Kävin vain kolmessa paneelissa:

klo 11 Avaruussodankäynti
klo 13 How women are treated in publishing
klo 14 LGBT in SciFi and Fantasy

Kaverini houkutteli minut kuuntelemaan avaruussodankäyntiaiheista luentoa. (Okei, ei minua tarvinnut kauheasti suostutella, sillä olin varovaisen kiinnostunut aiheesta.) Antti Eronen on sicifkirjailija (jonka kirjat tosin eivät ole itselleni tuttuja) ja hän selvästi tietää paljon aiheestaan. Minulle suurin osa jutuista meni yli ymmärrykseni. Linnunradan käsikirja liftareille on lempiscifikirjani, ja eikä sen ole tarkoituskaan olla tieteellisesti uskottavaa scifiä. Muuten olen lukenut lähinnä dystopioita ja nuorempana ahmin Jules Vernen; avaruuteen sijoittuvia juttuja on tullut luettua vähemmän. Kymmenen vuotta sitten aloin kirjoittaa scifiromaania, josta sain valmiiksi osan ensimmäisestä luvusta.

Vaikka monet jutut menivätkin yli ymmärrykseni, opin seuraavaa:
- raketeilla ei tarvitse olla siipiä, aerodynaamisuus ei tärkeää
- avaruudessa on kolme ulottuvuutta, vihollinen voi hyökätä mistä päin vain ja komentosillan sijoittaminen "ylhäälle" on tyhmää
- raketit eivät ole lentokoneita eivätkä laivoja (miksi niissä silti on laivastotermit käytössä?)
- avaruudessa ei voi olla näkymätön. Ei siis häivealuksia. Avaruus on kylmä ja lämpö näkyy sitä vasten aina (tai jotakin sinne päin.)
- avaruusaluksissa ei ole ikkunoita, tai ei ainakaan kannattaisi olla
- Aseita on tyhmiä ja ei tyhmiä. Torpedot ovat tyhmiä. Ei tyhmiä aseita en muista. Ainakin laserit ilmeisesti toimivat avaruudessakin.


Tämän jälkeen kiertelimme myyntipöytiä ja jossain välissä näimme lohikäärmeitäkin. Seuraava seuraamani keskustelu oli How women are treated in publishing, jossa puhumassa olivat Cheryl Morgan, Johanna Sinisalo, Elizabeth Bear, Salla Simukka ja Tanya Tynjälä.


Tanya Tynjälä, Cheryl Morgan, Salla Simukka ja Johanna Sinisalo

Vaikka aihe oli kiinnostava, se jäi ehkä jotenkin vaisuksi. Voi olla, etten ihan täysin pysynyt kärryillä keskustulusta kaiken aikaa ja osallistujat pitivät hyvin pitkiä puheenvuoroja. Olisin myös odottanut enemmän henkilökohtaisia kertomuksia, nyt liikuttiin aika yleisellä tasolla.

Vaikka voisi ajatella, että Suomessa asiat ovat aika hyvin, rakenteissa piilee ongelmia. Sinisalo nosti esimerkiksi vuoden, jolloin kaikki Finlandia-ehdokkaat olivat naisia, mistä nousi kohu, jotkut pitivät tätä feministien salajuonena tai jonakin vastaavana. Jos kaikki ehdokkaat olisivat olleet miehiä, olisiko kohua noussut? Tuskinpa, luulen. Miksi kirjailijan sukupuolella on väliä, eikö tarkoitus ole palkita "paras" kirja? Simukka kertoi, että häneltä on kysytty, voivatko pojat lukea hänen Lumikki-trilogiaansa, jossa päähenkilönä on tyttö. Kyselijät ovat olleet aikuisia, nuoret eivät ole kyselleet. Aikuiset siis tekevät asioista ongelmia ja totta kai asenteet periytyvät helposti.

Kustantamotkin ovat juurtuneita vanhoihin perinteisiin. Kustantamoissa ajatellaan, että miehet lukevat vain miesten kirjoittamia kirjoja ja naiset molempien, naisten kirjallisuus on viihdettä ja miesten vakavaa kirjallisuutta. Kirjakaupoissa fantasiapöydissä on naisten kirjoittamaa kirjallisuutta, mutta scifipöydissä se loistaa poissaolollaan, kertoi Morgan. Joku panelisteista, en ikävä kyllä muista kuka, sanoi, että nuortenkirjallisuudella on isommat markkinat kuin scifillä, ja naisten on helpompi saada scifinsä läpi, jos se naamioidaan ya-kirjallisuudeksi.

Erityisesti paneelista jäi mieleen, että Iso-Britanniassa naisten on niin paljon vaikeampi saada kirjojaan julki, että monet heistä saavat kirjansa helpommin julki amerikkalaisilla kustantamoilla.

Viimeisena oli vuorossa LGBT in SciFi and Fantasy. Tässä keskustelivat Markku Soikkeli, Suzanne van Rooyen ja Cheryl Morgan. Paneelissa kerrottiin, että 1940-luvultakin on sicifä, jossa esiintyy lgbt-hahmoja. (Tällöin hahmoista tosin on tehty alieneita.)

Suzanne korosti, että monimuotoista kirjallisuutta tarvitaan. Hänestä on hienoa kirjoittaa näistä aiheista. Monissa kirjoissa, joissa esiintyy vähemmistöhahmoja, on stereotypioita ja kliseitä, joka voi johtua tietämättömyydestä tai välinpitämättömyydestä. Paneelissa törmäsin ensimmäistä kertaa termiin white washing kirjojen yhteydessä - kirjojen kansiin on laitettu vaaleita blondeja, vaikka hahmo olisi tumma, mikä kuulostaa älyttömältä. Millä oikeudella kustantamot menevät muuttelemaan ihonvärejä tai ihmisten suuntauksia? Jossakin esimerkissä hahmoja oli myös pesty heteroiksi. Van Rooyen toivoo, että myös päärooleissa olisi enemmän vähemmistöjä, ei pelkästään sivurooleissa. Morgan muistutti kirjakauppojen suuresta vallasta.

Van Rooyen puhui siitä kuinka kustantajat ovat varovaisia. Jos Jenkeissä leffassa kaksi poikaa suutelee, ikäraja nousee heti, toisin kuin jos tyttö ja poika suutelevat. Arvosteluissa saattaa näkyä varoituksia, joissa kehotaan olemaan varuillaan "biseksuaalisen sisällön" takia. Hän ei myöskään näe fan fictionin lgbt-hahmoja parhaana prepresentaationta.

Lopuksi paneelissa kysyttiin vinkkejä miten kirjoittaa hyviä lgbt-hahmoja. Cheryl Morgan korosti kunnioitusta ja ettei ole hyvä yrittää häivyttää identiteettiä. Ketä henkilöt ovat sukupuoltensa takana? Saimme myös kirjallisuuslistan.

Shoppasin viikonlopun aikana kaksi kirjaa: Magdalena Hain Kerjäläisprinsessan ja Dyynin. Lisäksi ostelin pöllötarroja. Niitä ei voi vastustaa.

Muumi-luennosta tulee juttua vielä myöhemmin, kunhan saan luettua yhden muumikirjan, jonka sen inspiroimana aloitin. Puolessa välissä mennään jo.

Kaiken kaikkiaan viihdyin Finnconissa erinomaisesti. Tilat olivat pienemmät ja ahtaammat kuin viime vuoden conissa, mutta minua se ei niin haitannut. Onnekseni mahduin kaikkiin paneeleihin, joihin tahdoinkin. Ihan niin paljon kiinnostavaa ohjelmaa ei ehkä ollut kuin viime vuonna, mutta reissu kannatti kyllä.

EDIT: Ostin myös Roald Dahlin Annok Iplikin.


Kommentit

 1. Minäkin haluan askarrella lohikäärmeen! Oiskohan noita ohjeita jossain päin nettiä? ;;__;;

  Women in publishing kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta olen iloinen, ettei kaikki paneelit olleet "puhdasta asiaa". :)

  Avaruussodankäynti ei ole itselle se läheisin juttu, mutta teillä näytti olevan siellä asiantunteva panelisti. Tämän jälkeen en kyllä enää koskaan uskalla kirjoittaa avaruusscifiä! @.@

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etsin ja löysin että noita sanotaan 3-d-origameiksi. Englanniksi löytyy ainakin joutsenten tekoon ohjeita, mutta tuon näköistä lohikäärmettä en löytänyt.

   En uskalla minäkään!

   Poista
 2. Avaruussodankäynti oli kiehtovaa, vaikken varsinaisesti avaruussotaa aiokaan kirjoittaa. :) Ja luennoitsija oli kyllä hurjan innoissaan asiasta. :D

  Women in publishingiin olisin kaivannut enemmän henkilökohtaista näkökulmaa eikä tuollaisia ympäripyöreyksiä. Ihan mielenkiintoista, vaikkei hirveästi uutta.

  Joo, lohikäärmeaskartelu olisi mahtavaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aina kiva, että luennoitsija tietää mistä puhuu ja on innoissaan aiheestaan. :)

   Sama täällä. Vaikka paneeli oli asiaa, ei voi mitään, että se oli vähän... kuiva.

   Niinpä, pitää kyllä kokeilla joskus! Harmi kun en juo kahvia niin en saa pusseja talteen.

   Poista
  2. Ehkä pitää pitää joskus lohikäärmeaskartelutyöpaja. Vaikken kyllä itsekään juo kahvia. Mutta ehkä jotain muuta materiaalia keksisi...

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!

Viime aikojen suosituimmat postaukset

Muistikirja - korvaamaton apuvälineeni

Orjattaresi

Tuula Kallioniemi: Risteys