Ihmeotukset ja niiden olinpaikat


Lisko Scamander ( J. K. Rowling): Ihmeotukset ja niiden olin olinpaikat
Tammi 2001.
(Fantastic Beasts and Where to Find Them by Newt Scamander)

Torstaina ilmoitettiin, että J. K. Rowling tekee käsikirjoittajadebuuttinsa: hänen käsikirjoituksensa pohjalta Warner Bros. tekee elokuvan Newt Scamanderista, Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -kirjasta tutusta velhosta.

Harry Potter -fanina olin tietysti iloinen uutisesta, jonka mukaan pääsemme taas nauttimaan J. K. Rowlingin luomasta taikamaailmasta, mutta samalla olen epäluuloinen: mieluimmin olisin ottanut kirjan kuin elokuvan, sillä Harry Potter -leffat eivät mielestäni olleet kovin onnistuneita (kirjathan ovat loistavia!), mutta sen näkee aikanaan, millainen toteutus tällä uudella leffalla on. Harry Potteria siinä ei tulla näkemään.

Innostuin kuitenkin etsimään Ihmeotukset ja niiden olinpaikat kirjahyllystäni ja luin sen tänään. Kirjassa esitellään monia taikaotuksia, joista moni on tuttu myös Harry Potter -kirjoista, niin kirskuristajat, fletkumadot kuin hevoskotkatkin. Sivuilla on "käsinkirjoitettuja" huomautuksia niin Harryltä, Ronilta kuin Hermioneltakin, onhan Ihmeotukset ja niiden olinpaikat tärkeä oppikirja Tylypahkassa.

Teos on enemmänkin vihkonen kuin kirja, mutta J. K. Rowlingin mielikuvitus välittyy joka sivulta. Kirjan tekijänpalkkiot Rowling on lahjottanut Comic Reliefille.

Harry Potter-faneille tästä kirjasesta on varmasti eniten iloa. Minä muistaakseni pakotin äitini ostamaan tämän minulle, kun tämä ilmestyi. Keräsin myös talteen kaikki lehtileikkeet Harry Potterista ja J. K. Rowlingista. Ne ovat vieläkin jossakin tallessa.

Kommentit

 1. Ajattelin ihan samaa, mielummin kirja kuin leffa.
  -Leijona

  VastaaPoista
 2. Jep,kirja olisi ollut mahtava - olisi niin mukava päästä lukemaan taas häneltä fantasiaa. Toisaalta ymmärrän, jos hän ei halua enää fantasiakirjaa kirjoittaa, kun kaikki odottaisivat vain uutta Harry Potteria. Mutta J. K. on tosiaan käsikirjoittanut tämän leffan, joten odotan, että jos se menee mönkään, niin ainakaan kyse ei ole käsikirjoituksesta. :)

  VastaaPoista
 3. Miksi kaikesta pitää tehdä leffa? Mutta katsotaan, se voi olla hyväkin :>

  Muistan, kun luin tuossa keväällä kaikki HP:t kahdessa viikossa ja vilkaisin 4 leffasta yhden pätkän (halusin virkistää muistiani Krumista). Se oli ehdottomasti suurin virhe ikinä! Näin vahingossa myös Potterin, Grangerin ja Weasleyn... Jotenkin täysin erilaisia kuin olin kuvitellut, hirveä järkytys. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. J. K. Rowling on selostanut kotisivuillaan vähän tapauksen taustoja. Ihmeotuksista ja niiden olinpaikoista ei kyllä tuollaisenaan saa leffaa, siinähän vain luetellaan eri otuksia ja niiden vaarallisuuden asteita. :) Ilmeisesti leffa tulee lähinnä käsittelemään Ihmeotusten "kirjoittajan" Newt Scamanderin elämää. Minä muistan, että olin leffoista tosi järkyttynyt. Luin ekan HP:ni kaksitoista- tai kolmetoistavuotiaana ja ikään kuin kasvoin niiden mukana, kun aina odotin uuden ilmestymistä. Ne oli tosi iso juttu minulle. Minusta leffat eivät toimineet. Niistä puuttui se huumori ja lämpö ja syvällisyys, joka itse kirjoissa on, puhumattakaan siitä, että kärkikolmikko ei tehnyt minuun vaikutusta. Radcliffen näyttelystä en ole ikinä pitänyt ja Ronista oli tehty leffoissa paljon tyhmempi kuin kirjoissa. Ainoa HP-leffa, josta pidän, on Kuoleman varjelusten eka osa. Se on minusta hyvä.

   Poista
  2. Okei, no sitten leffa voi olla mielenkiintoinen! :o

   Aivan. Olen samaa mieltä. Minullakin Kuoleman varjelusten jompikumpi osa oli ensimmäinen HP-leffa, josta pidin. En nyt yhtään muista kumpi se niistä oli :D

   Poista
  3. On leffoissa hyvääkin jotain, esim. sivuhenkilöiden rooleissa on mahtavia näyttelijöitä. Sääli että pääosissa ei niinkään. Tai että leffat loppuivat juuri kun niistä olisi voinut olla johonkin.

   Poista
  4. Niinpä, kuten David Tennant! ^^
   Aivan, ajattele, jos ne olisivat olleet hyviä alusta lähtien... (Tosin onhan niillä nytkin suuri katsojakunta, ei siinä mitään.)

   Poista
 4. Minusta ylimääräiset kirjatkin ovat vähän kummallisia, mutta toisaalta fanit ehkä diggaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinno jos ei tykkää Harry Potterista, ei varmaan pidä "ylimääräisistä" kirjoistakaan. Tämähän on tosin ilmestynyt jo... 12 vuotta sitten! Kääk! Onko siitä niin kauan. Järkytys.

   Poista
 5. Mulla kävi kyllä hyvä tuuri, kun ihan sattumalta luin tämän kirjan vain pari päivää ennen elokuvauutista! :D Kolme vuotta se odotti hyllyssä, ja nyt sitten tartuin tähän.

  Suloinen ja hauska kirja, joskin hieman luonnosmainen. Elokuvaa odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tuuri tosiaan!

   Tätä on ehkä vähän vaikea pitää varsinaisesti "kirjana", tämä on ehkä enemmän... sellaista kivaa Harry Potter -ekstraa. :) Mutta elokuvaa odotellessa! En mistään bongannut arvioita ilmestymisajankohdasta.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!

Viime aikojen suosituimmat postaukset

Itsetunto-ongelmia

Tunnelmia kirjamessuilta

Orjattaresi