Kaava se on tämäkin

Milloin ajasta tuli katoava luonnonvara? Minusta tuntuu, etten ole viime aikoina ehtinyt tehdä mitään. En valehtele, jos väitän, etten pariin viime viikkoon ole ehtinyt kotiin koskaan ennen kahdeksaa illalla. Minusta tuntuu, että olen töissäkin jatkuvasti, mutta olen silti nytkin viisi minuuttia miinuksella. En ymmärrä! Olen aloittanut Huorasadun lukemisen, mutta en ole siinäkään ehtinyt muutamaa sivua pitemmälle. Kirjallisuuden harrastaminen on rajoittunut siihen, että viime viikonloppuna piipahdin WSOY:n kirjakaupassa, jossa Annukka Salamaa haastateltiin ja hän sai Blogistanian kuopus -palkinnon, mutta en ehtinyt kirjoittaa siitäkään mitään, ja nyt en enää muista mitä tilaisuudessa puhuttiin. Muutama raapale on myöskin tullut väsättyä, eli aivan kirjoittamatta en ole ollut.

Blogiakin päivitän näköjään öisin, kun se on ainut aika jolloin minulla on aikaa. Mutta onneksi hätä ei ole tämän näköinen, vaan huomenna - tänään - minulla alkaa joululoma! Heittäydyin niin villiksi, että otin yhden lisälomapäivän töistä eli saan lomailla uuden vuoden yli. Huomenna on tarkoitus lähteä pohjoiseen, toivokaa etten eksy Helsinki-Vantaalle. (Suuntavaistostani ei oikeasti ole mihinkään ja kokemukseni lentokentistä on hyvin vähäinen.)

Sen sijaan, että olisin paketoinut lahjani ajoissa, kuten kunnon ihmiset, lueskelin kuinka kaikki puhuvat valaskaloista ja kaavoista ja ajattelin, että minunkin pitäisi ottaa osaa tähän kalakeskusteluun. Yritin piirtää valaskalan. Siitä tuli tällainen:

Siili                  


Ei siitä kyllä kala tullut. Se esittää siiliä. Jolla on poikkeuksellisen pitkä nokka. Kuvasta puuttuu pari nuolta (ihan kuin niitä ei olisi siinä tarpeeksi) ja siililläni on aika paksut piikit, mutta joka tapauksessa ne esittävät käänteitä. Tai lukuja. Ehkä piikkejä voisi olla yhtä monta kuin lukujakin on? Mutta ei kai varsinaisia käänteitä voi olla niin paljon? Voiko? Alku, keskikohta, loppu. Piikkejä siellä täällä. Yksinkertaisen perinteistä. Ja silti niin vaikea noudattaa - tarinani meinaavat rönsyillä sinne sun tänne, mutta nykyisin hallitsen juonen rakentamisen vähän paremmin. Hallitsisin ehkä vielä paremmin, jos joskus suunnittelisin etukäteen. Mietin, että pitäisikö ristiriidan olla tuon kaksipäisen nuolen alapuolella. Alkuun tarvitaan ristiriita tai konflikti, jokin liikkeelle paneva voima. Tehokasta on, jos se muodostuu henkilöiden vastakkaisista tahdoista. Kaksipäinen nuoli kuvaa sitä, kuinka tahdot vetävät vastakkaisiin suuntiin. Tästä tulee ristiriita. Tai jotakin.

Hauskaa lomaa kaikille, joilla sitä on! Muille muuten vain hauskaa loppuviikkoa.

Kommentit

 1. Tuo on suloisin näkemäni kala koskaan! Valaassa on se ongelma, ettei tuota piikkiosuutta ikinä puhuta auki. Mutta onneksi me alamme tajuta ominkin päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niinpä. Piikit on kivoja. Kunhan ne ei pistä liikaa. :)

   Poista
 2. Ihana siili :) Onhan niitäkin romaaneja, joissa käänteitä ei ole yhtään. Mutta ehkä nuoriin iskevät muutamat käänteet enemmän kuin käänteettömät juonet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, se on vähän pikasiili. Alkoi kiinnostaa, olisiko sinulla itään esimerkkiä? En muista lukeneeni yhtään täysin käänteetöntä kirjaa. Tai sitten ne ovat jääneet kesken. Mielestäni kirjoissa voi olla käänteitä, vaikka siinä ei juuri "tapahdu mitään".

   Poista
 3. Kääk! Siili! Voi mikä ihana juonieläin <3 Ja se on vielä niin leppoisen näköinen kaveri. Voisin sitoutua siili-mallin juoneen ;)

  Käänteitä voi olla kirjassa kuinka paljon vain, mutta ehkä piikeillä on olennaista osoittaa ne kohdat juonesta, jolloin tapahtuu oikeasti jotain peruuttamatonta.

  ...toisin sanoen uskon miltei kaljuihin siileihin o.O'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minä pidän mahdottomasti siileistä.

   Aa niin. Luin ensin että tarkoitat että käänteet ovat aina peruuttamattomia, mitä ne eivät tietenkään ole. (Minulla on välillä valikoiva lukutaito.) Piikitön siili näyttäisi mielestäni vähän onnettomalta, joten sellaista en ala piirtämään. :)

   Poista
  2. Minun on pakko piirtää sinulle sellainen!!!

   Poista
  3. Kiitos! Se oli loistava. :)

   Poista
 4. Ihana! Pitääkö minunkin piirtää joku oma eläinversio valaan sijaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piirrä! Kaikille omat eläimet valaan tilalle! Tai no Dee saa käyttää valasta, jos tahtoo. Tai sitä kimeraa... chimairaa... kaksihäntäistä oliota.

   Poista
 5. Piirrä! Sinähän olet muutenkin hyvä piirtämään.

  VastaaPoista
 6. Hei tuo on ihana! Ja kaavionakin toimiva. Tietysti käänteitä voi oll monta, isompia ja pienempiä. Minun käänteeni eivät oikein mahdu valaaseen, niin ehkä alan käyttää siiliä. Tai jotakin toista piikikästä eläintä. Piikkisikaa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piikkisika on hyvä! Millä muulla olisi piikkejä? Apua en keksi yhtään! Tai sitten voisi käyttää jotain lintua, sulkiin mahtuisi monta käännettä.

   Poista
  2. Mietin aluksi käpyeläintä mutta se on aika tasapaksu. Lintu olisi hyvä. Fenix-lintu? Riikinkukko? Normi kukko?

   Poista
  3. Tai se dino, jolla on laatat selässä.

   Poista
  4. Riikinkukko!

   Millä dinolla on laatat selässä? / B

   Poista
  5. Se on ilmeisesti Stegosaurus. Googlaapa. :D Vois olla aika hyvä.

   Poista
 7. Siili !! x) Paljon parempi kuin valaskala, tykkäilen.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!

Viime aikojen suosituimmat postaukset

Painovalmis

Hyvää lukutaitopäivää!

Motiiveista