Miksi?

Onko pakko aina olla jotain sanottavaa?
Riittääkö jos sanoo jotain? Vai jaksaako sitä kukaan kuunnella?

Miksi kirjakaupassa on nuortenkirjoille yksi onneton hylly ja siitäkin puolet on täytetty lastenkirjoilla? Miksi ne tungetaan samaan hyllyyn? Miksi niistä puhutaan aina yhtenä joukkona? Onhan se nyt vähän eri asia, onko kirja kuvakirja kuin nuortenromaani; ne ansaitsisivat mielestäni omat hyllynsä. Minua on aina ärsyttänyt se, että puhutaan lasten- ja nuortenkirjoista. Olen kyllä itsekin sanonut, että minua kiinnostaa lasten- ja nuortenkirjallisuus, mutta ei se ole totta. Olen valehdellut. Ei minua kiinnosta lastenkirjallisuus oikeastaan ollenkaan (arvostan kyllä sitä) lukijana. Minua kiinnostaa nuortenkirjallisuus. (No, kai se kiinnostaa, kun haluan sitä itsekin kirjoittaa.) Siksi olen huolissani sen vähäisestä hyllytilasta.

Ja miksi Rouhiaisen Kesytöntä myydään pöyristyttävällä 40 euron hinnalla? (En ollut kirjaa ostamassa, mutta pisti silmään.) Ei kellään ole rahaa tuollaiseen! Ainakaan nuorella. Ilmeisesti ideana ei edes ole, että kukaan nuori ostaisi kirjaa. Ehkä tarkoitus on, että joku aikuinen ostaa sen lahjaksi tai jotain. En tiedä voiko tuollaista hintaa selittää edes korkealla verotuksella. Jos kotimaisella nuortenkirjallisuudella menee niin huonosti, että jopa paranormaalia romanssia, joka kuitenkin on hyvin suosittua, myödään noin hillittömän kalliilla, mitä toivoa realistisella käsikirjoituksella on?

Miksi huomenna on taas maanantai?

Miksen voisi jo saada jotain vastausta?

ps. Joku oli eksynyt blogiini sanoilla "epäonnistunut karhunpalvelus". En tiedä mitä tällä on haettu, mutta epäilen, että jos karhunpalvelus epäonnistuu, se ei ole silloin karhunpalvelus ollenkaan, vaan ihan hyvä juttu.

EDIT: Sähläsin totaalisesti blogin kanssa ja poistin VAHINGOSSA muutaman kommentin. Anteeksi. En todellakaan oikeasti sensuroi tätä blogia, en tiedä mitä tapahtui.

Kommentit

 1. Aika raju hinta Kesyttömällä. En kyllä osaa vastata siihen miksi tänään on taas maanantai :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukapa osaisi. Maanantait ovat tylsiä!

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mitä kommentillesi tapahtui, mutta vannon kautta kiven ja kannon, että en poistanut sitä tahallani tai tarkoituksella! En ymmärrä. En muista enää kunnolla, mitä kirjoitit, mutta muistaakseni kauhistelit Kesyttömän hintaa. Se taisi olla jopa yli 40 euroa, 40,70 tms.

   Poista
  2. "Kettu on lisännyt kommentin tekstiisi "Miksi?":

   Minustakin tuo Suomalaisen kirjakaupan Kesyttömälle lätkäisemä hinta on kertakaikkisen järkyttävä. Akateemisessa näkyisi olevan "vain" 37 euroa, adlibriksessä 23 euroa..."

   Huh, sain pelastettua kommenttisi, se oli tämä, mutta en saa sitä enää tämän paremmin näkyviin. :D Anteeksi.

   Poista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä sinunkin mystisesti kadonnut kommenttisi uudestaan:

   Ketunleipä on lisännyt kommentin tekstiisi "Miksi?":

   Siis 40euroa?!! O.O eihän kellään oo tommosta rahaa käytettävänä yhteen kirjaan. Ainakaan kellää nuorella, joka käy lukiota. Tuo on kyllä oikeasti tosi kova hinta varsinkin kun meillä päin 43eurolla saa kelan tukien ansiosta ladattua yli 20km matkalle seutumatkakortin kuukauden ajaksi, että voi seilata miten haluaa. Lisäksi jos oikein hyvä tuuri käy 40:llä voi jopa hankkia yhden jakson kirjatkin kouluun."

   Poista
  2. Ei olekaan. Kun opiskelin, 40 euroa oli suurin piirtein kahden viikon ruokabudjettini. Minusta tuo hinta on jo melkein törkeä. Okei, kirja ei ole maailman ohkaisin, mutta ei paksuinkaan, en tajua mistä Suomalainen on tuon hinnan vetäissyt.

   Poista
 4. Jestas, ensin luetut-sivu katoaa ja sitten tämä. o.O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, tämä postaus meni nyt kyllä päin helvettiä. :D Pitäisikö poistaa kokonaan, kun tästä tuli nyt näin sekavan näköinen... en tiedä mitä tapahtui, ei kai tässä voi olla muuta syypäätä kuin minä, että jotenkin onnistuin ruksimaan "poista kommentit kohtaa", kun piti ruksia "julkaise kommentit". Ja minähän olin kyllä jo julkaissut ne, joten en tiedä olinko unohtanut tehneeni sen vai mitä vai sekosiko blogger vain...

   Poista
 5. Dee, sain ongittua alkuperäisen kommenttisi sähköpostista eli se on tässä:

  "Ehkä joku on etsinyt selitystä karhunpalvelukselle ja heittänyt epäonnistumisen sekaan tarkempien tulosten toivossa?

  Minäkin mietin kovasti onko pakko olla jotain sanottavaa, siis kustantamojen ja lukijoiden mielestä. Minusta ei tarvitse. Kyllähän sellaista kirjallisuutta on paljon jonka takana ei ole mitään "ajatusta". Vai enkö vain huomaa? Piti heittää aivottomaksi esimerkiksi Houkutus mutta kyllähän se opettaa esim. että sänkyyn ei mennä ennen kuin ollaan naimisissa. Piitkä jäähy, ööh... se opettaa että heittelemällä vaatteet ikkunasta saa tahtonsa läpi. S1:ssa on loistava sanoma. Mutta et taidakaan murehtia sitä nyt.

  Minä en muista teininä ostaneeni yhtäkään kirjaa itse. Tai no saatoin minä jonkun musahistoriikin hommata mutta äidin luoksehan sitä aina tuli mentyä. En usko että nuorilla on rahaa halvempiinkaan kirjoihin, ainakaan minulla ei ollut.

  En usko että meillä realisteilla on toivoa. Uskon myös olevani väärässä, onhan S1:kin nyt luettavana.

  Älä edes aloita maanantaista...

  D"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehkä, ei tuossa haussa muuten ole oikein tolkkua.

   Minun piti kirjoittaa sanottavasta oma postauksensa, mutta en saanut sitten mitään aikaan. En saanut asiasta kunnon mielipidettä itseltäni. Aloin itse asiassa miettiä tätä Piiitkän jäähyn takia. Koska mielestäni siinä ei ole kummoista sanomaa. Tai sitten en vain tajua. Eli ilmeisesti kirjalla ei ole pakko olla sanottavaa, jos se vain viihdyttää. (Tuo kirja ei kyllä minua ihan hirveästi viihdyttänyt.) Tosin ehkä Piiitkän jäähyn sanoma on tuo ehdottamasi. :)

   Kiitos, minustakin S:n sanoma on ihan hyvä. Siitä en murehdi, en juuri tällä hetkellä. Vaikka luulen kyllä, että se on jo päätynyt (taas) kirjoitetaan näille hylsy ensi vuonna - pinoon.

   Minä ostin nuorena aina silloin tällöin kirjoja, mutta en kyllä mitään noin kallista.

   Poista
 6. Ooh, olen aika varma, että minäkin kommentoin tähän, mutta se on kai kadonnut kokonaan.Weird.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahmu, sinun kommenttiasi ei ole kyllä edes sähköpostisssa! Omituista.

   Poista
 7. Itsekin olin harkinnut tuon Kesyttömän lukemista, mutta pitänee odotella että hinta putoaa tuosta, tai sitten vaan koittaa metsästää sitä kirjastosta. Ihan älytön hinta! Itselläni ei olisi edes tällä hetkellä varaa (tai halua) maksaa kirjasta tuollaisia summia, vaikka käyn sentään töissä :D Teininä olisi ollut turha kuvitellakkaan maksavansa kirjasta noin paljoa vähillä kuukausirahoilla.

  Pistää miettimään, kuinkakohan paljon kirjailija saa itselleen tuosta kirjan hinnasta. Tuskimpa yhtään sen enempää kuin puolet halvemmastakaan.

  VastaaPoista
 8. Itse lainasin Kesyttömän joskus kirjastosta, kun luin sen. Kannattaa tosiaan ehkä metsästää kirjaa sitä kautta jos siitä on kiinnostunut, kun tuo hinta on aika kirpaiseva. Itse voisin kuvitella ostavani kirjan kuukaudessa, kun käyn nyt töissä, mutta yleensä ostan kirjani kirpparilta.

  Tuskin kovin paljon kirjailija saa tuosta hinnasta, mutta kai sen täytyy olla määrällisesti vähän enemmän kuin halvemmasta. Eli jos vaikka parin kympin kirjasta saa kirjailija vaikka pari euroa, niin saiskohan tuosta neljä tms. siis kun eikös ne mene joidenkin prosenttien mukaan. Mutta rikastumaan tuskin pääsee. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!

Viime aikojen suosituimmat postaukset

Itsetunto-ongelmia

Tunnelmia kirjamessuilta

Orjattaresi