Höyhenpoika

Nicky Singer: Höyhenpoika
WSOY, 2002.
Alk. Feather Boy.
Suom. Jorma-Veikko Sappinen.

Haluan esitellä tämän ihastuttavan kirjan, vaikka olenkin ehtinyt palauttaa sen kirjastoon enkä voi kirjoittaa siitä pitempää arvostelua. Vaikka kirja löytyi nuortenosastolta, se olisi hyvää luettavaa aikuisillekin. Kirja ei ole lapsellinen tai pinnallinen, vaan hyvin koskettava ja ajatuksia herättävä.

Höyhenpoika on tarina kiusaamisesta ja itsensä voittamisesta. Robert Nobel, jota kiusaajat kutsuvat Nobertiksi, koska hän on "ei mitään", on silmälasipäinen, pelokas poika, jolla on pakkomielteitä. Hänen elämänsä kuitenkin muuttuu, kun hänen koululuokkansa alkaa tehdä projektia vanhainkodissa. Edith valitsee ennen kaikkien hylkimän Robertin parikseen ja johdattaa Robertin höyhenten luokse. Höyhenistä ja höyhentakin tekemisestä tulee Robertille äärimmäisen tärkeää.

Harvoin saa lukea kirjaa, joka kertoo vakavasta aiheesta, mutta tekee sen kepeästi ja kauniisti ilman, että kirjasta jäisi pinnallinen kuva. Myös henkilöt ja heidän puheensa on uskottavaa. Robertin kokemat vääryydet saivat minut suorastaan tuohtumaan: minun olisi tehnyt mieli astua kirjan sisään ravistelemaan hänen vanhempiaan pitämään pojastaan parempaa huolta. Robertin isä on jättänyt perheen eikä enää edes aina muista Robertin syntymäpäiviä, mitä perustellaan sillä, että hänellä on niin paljon huolehdittavaa ja muistettavaa uudessa perheessään. Ei kovin kummoinen syy, jos minulta kysytään.

Suosittelen tätä kirjaa kaikille! Takakansi johtaa ehkä hiukan harhaan; itse luulin, että kirja olisi jonkinlaista fantasiaa, mutta näin ei ollut.

Kommentit

  1. Kiitti vinkkauksesta, pitää pistää luentalistalle kun kuulosti sen verran mielenkiintoiselta :)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa oikeasti lukea, esittelyni ei välttämättä tehnyt kirjalle oikeutta :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!

Viime aikojen suosituimmat postaukset

Itsetunto-ongelmia

Annikin Runofestivaaleilla

Tunnelmia kirjamessuilta